2024. március 29. - Auguszta
Egyre több időbe telik az ingatlanok eladása a VIII. és IX. kerületek ingatlanpiacán, aminek elsősorban az az oka, hogy elszálltak az árakkal az eladók. A vevők eközben egy kategóriával feljebb nézelődnek, és hitelből pótolják a különbözetet.
2017. december 20. szerda 06:18 - HírExtra

A korábbi nagy lendület mára érezhetően alábbhagyott a VIII. és IX. kerület ingatlanpiacán, ennek ellenére a hirdetési árak tovább kúsznak felfelé. Az eladók “hihetetlenül magas árakon kínálják” ingatlanjaikat, és azt várják el az ingatlanközvetítőktől, hogy ezeken az árakon el is adják ezeket. Ez azonban ma már nem megy - hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Lelassult az eladás


Valós példát is említett ezzel kapcsolatban: egy “jó helyen lévő”, második emeleti, 54 négyzetméteres, nem tökéletes, de egészen jó állapotú lakást 24,9 millió forintért akart eladni annak tulajdonosa. Az értékesítésre azonban csak 3 hónap múlva került sor, mégpedig 21,5 millió forintért, ami 15 százalékos csökkenést jelent a kezdeti hirdetési árból. Azzal tehát, hogy a piaci árnál lényegesen magasabb hirdetési árral indult neki a tulajdonos az eladásnak, időt veszített, és végül kénytelen volt reális szintre levinni, hogy eladja - vonta le a következtetést a szakember, aki szerint manapság ez egyre jellemzőbb.

A változó piaci helyzetet azonban nem minden esetben ismerik fel a tulajdonosok. Nagyon gyakori, hogy az ingatlanközvetítőt tartják hibásnak, ha a meghirdetett áron nem kel el a lakásuk. Ezért számtalan ingatlanirodával szerződést kötnek az értékesítésre. Akad most olyan eladó ingatlan a József Attila lakótelepen, mely az ingatlanhirdetési portálokon 24 ingatlanos is hirdet - említette meg Hart Erzsébet. Pedig nem ez a valódi megoldás, hanem a reális ár meghatározása, hiszen eladni csak az tudja az ingatlanát, aki piaci áron hirdeti. A jelentősen túlárazott lakásokra még érdeklődő sincs.

A túlárazottság következtében egyre jellemzőbb, hogy az ingatlanok beragadnak a piacon. Míg egy éve még a kicsit drágább lakásokat is elvitték a vevők, ez ma már nem jellemző - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő. Az eladók persze sok esetben nem hiszik el, hogy nem fog elkelni az ingatlan az elképzelt árért, illetve sokuknál a megfelelő motiváció is hiányzik, így elengedik azt a vevőt, aki megpróbál jelentősebb mértékben alkudni az irreális árból. És legfeljebb akkor hajlandók csökkenteni az áron, ha már hónapok óta nem talál vevőre. Ma már sokkal lassabban kel el egy ingatlan, mint egy éve - hangsúlyozta a szakértő.

Az érdeklődés azért megmaradt

Ami a keresletet illeti, Hart Erzsébet nem érzi, hogy számottevő szűkülés következett volna be. Az igény továbbra is érzékelhető az eladó ingatlanok iránt: különösen a másfél-kétszobás, 50 négyzetméter körüli, nem egybenyíló szobás lakásokat keresik az érdeklődők. Utóbbi fontos számukra, sokszor annyira, hogy inkább erre kérdeznek rá, mint a lakás méretére.

Területileg a VIII.-IX. kerületben leginkább a központi fekvésű utcákban, az egyetemek közelében, illetve a Corvin-negyedben lévő lakások keresettek, de szeretik az emberek a metrómegállók közelében lévő ingatlanokat is.

Ezen kívül határozott igény érzékelhető még az “olcsó” ingatlanok iránt, ez azonban csak idézőjelben értendő, hiszen az olcsó lakások most 15 millió forintba kerülnek. Próbálják a legolcsóbb vételeket megtalálni az érdeklődők, és sokan még azzal is kiegyeznek, hogy a lakás a legfelső emeleten található egy nem liftes házban, esetleg komolyabb felújítást is igényel.

Az állapotot tekintve szinte minden elkel. A felújítandót alapvetően azok keresik, akik “nagyon olcsón” akarnak vásárolni, de sokan vannak, akik kiadásra megveszik a közepes állapotút is, hogy majd aztán később, évek múlva, saját célra szépen felújítsák. A “nagyjából felújított” az, amire nincs igazi kereslet, ugyanakkor az “extrán felújítottért” hajlandóak többet is fizetni a vevők összegezte a Balla Ingatlan szakmai vezetője.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a megemelkedett árak miatt egyre jellemzőbbé válik a hitelfelvétel a vevők körében: az emberek kiegészítik a rendelkezésükre álló összeget egy hitelösszeggel azért, hogy meg tudják venni az igényeiknek megfelelő ingatlant. Viszont az is figyelemre méltó, hogy ha már hitelt vesznek fel, akkor egy kategóriával feljebb nézelődnek, azaz megpróbálnak egy kicsit nagyobb méretű, nagyobb szobaszámú lakást vásárolni, némileg nagyobb összegért.

Hol járnak most az árak?

A hitelek felfutásának egyik kiváltó oka az, hogy míg 3 éve 12-13 millió forintba került egy átlagos, kétszobás lakás a IX. kerületi József Attila lakótelepen, ez ma már 20 millió forintot jelent, miközben az emberek természetesen ennyivel nem keresnek többet. 20 millió alatt már csak “nagyon felújítandó” lakásokat kaphatunk, kicsivel 20 millió forint felett jobb állapotú, költözhető ingatlanokat, 23-24 millió környékén pedig a “nagyon szépeket”.

Garzonok esetében a 3 évvel ezelőtti 6-7 millió forintos eladási árak mára 12-13 millió forintra kúsztak fel. Ezeket persze meghirdetik tulajdonosaik akár 15-16 millió forintért is, azonban az ingatlanközvetítő még nem találkozott olyan garzonnal errefelé, mely 13 millió forint felett kelt volna el.

A bérlakások piacán ugyanakkor az látszik, hogy mintha kis mértékben, de csökkentek volna az árak: a korábban 130-150 ezerért is kínált, kifejezetten igényesen felújított, kétszobás lakások ma már inkább csak 120-125 ezer forintért találnak bérlőre. Ugyanakkor a központhoz közel eső részeken még mindig 100 ezer forint körül járnak az egyszobás lakások bérleti díjai is. A kínálat azonban továbbra is szűk, a kiadó lakások gyorsan, ismeretségi körön belül bérlőre találnak - tette hozzá Hart Erzsébet.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását