2024. március 28. - Gedeon, Johanna
A lendület tovább tart a lakáshitelezési piacon, különösen, hogy a bankok egyre kedvezőbb konstrukciókkal jelennek meg, miközben a fogyasztóbarát hitelek sokak számára bizalomkeltőnek tűnnek. Az is látszik, hogy ismét egyre bátrabbak vagyunk a hitelfelvételnél.
2017. november 8. szerda 07:06 - HírExtra
 
Míg egy-két éve még arról hallottunk, hogy az emberek rendkívül óvatosak amikor kölcsön felvételéről van szó, és ez a felvett összeg nagyságában is tükröződött, addig most már nem ritka a 10-15, sőt 20 millió forintos hitelösszeg sem - hívta fel a figyelmet Drabos Tünde, a Balla Ingatlan hitelezési üzletágának vezetője. Aggódni ugyanakkor nem kell, mert egy-két kivételtől eltekintve az ügyfelek továbbra is átgondoltan kérnek hitelt, mérlegelik, hogy mennyit tudnak majd havonta hiteltörlesztésre költeni.

Vonzó lett a változó kamatozású hitel

Drabos Tünde úgy látja, hogy a bankok egyre kedvezőbb hitelekkel állnak elő: nem egy bank már 4 százalék alatti kamatért kínál 5 évig fix hitelt, és mindezt úgymond “átlag-ügyfeleknek”. Ráadásul a legtöbb bank akciókkal teszi még vonzóbbá az ajánlatait, ami azt jelenti, hogy akár kezdeti költségek nélkül is hitelhez lehet jutni.

Sőt, megjelentek a piacon olyan akciók is, amikor az ügyfél még egy havi törlesztőrészletet - de maximum 100 ezer forintos összeget - is visszakap. Emellett továbbra is hozzájuthatnak kamatkedvezményhez az ügyfelek a legtöbb banktól, ha vállalják, hogy a fizetésüket odautalják, vagyis bizonyos fokig elkötelezik magukat az adott bankhoz.

Amennyiben a havi törlesztőrészleteket tekintjük, akkor egy 10 milliós, 5 évig fix hitel 20 évre körülbelül havi 60 ezer forintos terhet jelent az ügyfélnek. Ugyanakkor egy változó kamatozású hitel ennél kedvezőbb havi törlesztőt jelent most: ugyanezen paraméterek mellett mintegy 53 ezer forintos havi törlesztőrészletet kell megfizetni.

A szakértő szerint nem véletlen, hogy egyre több olyan ügyfél akad, akik a rövid kamatperiódust választják, mert vonzó számukra a jelenlegi 2,5 százalék alatti kamat. Ugyanakkor ezzel a lehetőséggel elsősorban a tehetősebb ügyfelek élnek. Ők abban reménykednek, hogy tartósan alacsonyan marad a kamatszint.

A megnyugtató fogyasztóbarát hitel


A kedvező ajánlatok mellett, illetve között megtalálhatók ugyanakkor a fogyasztóbarát hitelek, melyekről az ügyfelek többsége már hallott. Drabos Tünde szerint az emberek megnyugtatónak érzik, ha ilyen hitelt vesznek fel. Mint mondta, a bankok különbözőképpen vágtak bele a fogyasztóbarát hitelezésbe, volt aki jó lehetőséget látott benne, más kevésbé. Van olyan bank, ahol például hosszú kamatperiódusú hitel csak fogyasztóbarát változatban érhető el, és van olyan is, ahol a legkevésbé vonzó módozatból lett fogyasztóbarát megoldás - kis kozmetikával -, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen.

A fogyasztóbarát lakáshitelek alapvetően abban különböznek a normál, piaci hitelektől, hogy kedvezőbb például az előtörlesztés és a végtörlesztés, vagy például a lakáskasszát díjtalanul lehet betörleszteni. Az is fontos tényező lehet sokak számára, hogy a hitelbírálat és a folyósítás konkrét időkorláthoz van kötve: 15 munkanapot vállalnak a bankok a hitelbírálatra, 2 napot a folyósításra, ezáltal kiszámíthatóbb a költözés időpontja is. De a legfontosabb tényező az ügyfelek számára az, hogy minimum 3 évig fix a törlesztő. Ennél persze lehet hosszabb is, hiszen elérhető 5, 15 éves vagy végig fix törlesztőrészlet is, így aki biztonságra törekszik, az egy fogyasztóbarát hitellel megtalálja a számítását.

Mire érdemes odafigyelni hitelfelvételnél?


Az átlagos hitelösszeg még mindig 10 millió forint környékén jár, és a felelős hitelezésnek köszönhetően 10 millió forint feletti hitelhez már jó jövedelmet kérnek a bankok. Arra tehát senki ne számítson, hogy 200 ezer forint alatti nettó fizetéssel, egyedülállóként, hozzájuthat 10 millió forintos lakáskölcsönhöz - hangsúlyozta a szakértő.

Tapasztalatai szerint a bankok szívesen adnak hitelt a megbízható ügyfeleknek, de több bank is tart például az egyedülállóktól. Ok nélkül nem jellemző, hogy elutasítsanak kérelmet, ugyanakkor a hitelközvetítő azt tanácsolja, hogy akinek van rá lehetősége, az támogassa meg a kérelmét egy adóstárssal.

Azt is megjegyezte, hogy mivel az ingatlanárak jelenleg szárnyalnak, és akár még további emelkedés is elképzelhető bizonyos szegmensekben és területeken az ingatlanpiacon, az értékbecslők most óvatosan becsülik meg az ingatlanok értékét. Így előfordulhat, hogy a vételárnál valamivel alacsonyabb értéket állapítanak meg, ezért nem árt, ha az ügyfeleknek van vésztartalékuk ilyen esetre.
Forrás: Balla ingatlan
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását