2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Magyarország egyik legelkötelezettebb véradója idén adhat utoljára vért

Parragh Lajos 21 éves korában a katonaságnál kezdte a véradást, és idén adhat utoljára vért, mert jövőre 65 éves lesz.
2017. október 3. kedd 13:09 - HírExtra
43 éven keresztül csak egyetlenegyszer kapott visszautasítást a véradásra egy kisebb megfázás miatt, egyébként minden évben 3-4 alkalommal vették le a vérét. eddigi életében összesen 110-szer. Idén már háromszor adott vért, ez az utolsó éve, mert jövőre a felső korhatár miatt ez már nem lehetséges.

Ma Magyarországon minden 18 és 65 év közötti egészséges ember adhat vért, a férfiak ötször, a nők csak maximum háromszor évente. Két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Fontos, hogy a véradó teljesen egészséges legyen, ezt előtte mindig orvos ellenőrzi. Egyszerre 4,50 dl vért vesznek le, az egész 5-10 perc alatt lezajlik. Utána 10 percet kell pihenni a helyszínen és meg kell inni legalább fél liter folyadékot.

Az egész ország területén rendszeresen szerveznek irányított véradást. Az "irányított véradás" egy családtagnak, barátnak, munkatársnak, de akár egy ismeretlennek, személyre szóló módon - azaz irányítottan - adott vér. Ha valaki ilyen nemes cselekedetre szánja el magát, a személyi igazolványát és a TAJ-kártyáját kell magával vinnie. Szakemberek szerint a véradás jó hatással van a véradóra is, mert csökkenti a szívinfarktus és a rák kialakulásának kockázatát.

„Aznap elfáradok, de másnap nagyon könnyűnek érzem magam. Lehet azért, mert jót tesz a testnek, ha megszabadul egy kis vértől, de lehet, hogy azért, mert ha az ember tud segíteni, az boldogsággal tölti el” — nyilatkozta a rekorder véradó.

Parragh Lajos a Szcientológia Egyház önkéntes lelkészeként arra biztatja az embereket, hogy adjanak vért, mert nagyon jó érzés másoknak segíteni. Neki ez az utolsó éve, de kimutatások szerint egyre több vérre van szükség Magyarországon.

Az aktuális véradási helyszíneket a Magyar Vöröskereszt Véradás honlapján lehet megtekinteni: http://www.veradas.hu/adj-vert/veradasok
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását