2024. március 29. - Auguszta

Hol is van Pécs pénze?

A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik - jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.
2017. szeptember 8. péntek 10:04 - HírExtra
 
Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság "nem kellő színvonalú jelenléte", a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi "szocialista presztízsberuházások", és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos "gigahitel" együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt.

Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán "az összeomlás szélére került" közösségi közlekedés rendberakásából származik - emelte ki.

Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt - meglátása szerint - a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár. Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő.

Ezzel szemben - mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt - az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel "serkenti", mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet.

A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik - erősítette meg a polgármester.

Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése - hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt.

A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását.

Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad - mondta.

A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát.

Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot.
Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.
A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását