2024. április 30. - Katalin, Kitti

Ki kapja a díjat?

Csütörtök délután 1 órakor jelenti be a Svéd Akadémia, hogy ki kapja idén az irodalmi Nobel-díjat. Legtöbben az amerikai Philip Roth írót tartják a legesélyesebbnek.
2007. október 11. csütörtök 12:13 - Hírextra
A hagyományoknak megfelelően a jelöltek névsora szigorúan titkos. A Ladbrokes fogadóiroda internetes listáján az egyik legnagyobb amerikai író, Philip Roth áll az első helyen. Őt a japán Haruki Murakami, és az izraeli Amos Oz követi. Az esélyesnek tartott szerzők között van még az Adonisz álnéven író szíriai Ali Ahmad Száid Eszber, a dél-koreai Ko Un és Nádas Péter is.

Az Akadémia titkára elmondta: csak mosolyognak, amikor látják a sok találgatást, mert azok általában rosszak.

Pénteken jelentik majd be, ki kapja idén a Nobel-békedíjat. Találgatások szerint legesélyesebb a klímaváltozás veszélyeivel foglalkozó volt amerikai alelnök, Al Gore és a kanadai aktivista, Sheila Watt-Cloutier.

Hétfőn az amerikai Mario Capecchi és Oliver Smithies, valamint a brit Martin Evans kapta az orvosi Nobel-díjat az őssejtkutatás terén elért eredményeikért.

A fizikai Nobel-díjat a francia Albert Fert és a német Peter Grünberg kapta kedden az úgynevezett óriás mágneses ellenállás felfedezéséért.

A német Gerhard Ertlnek ítélték szerdán a kémiai Nobel-díjat. A felületi kémiával foglalkozó tudós kutatásai segítenek megérteni, miért rozsdásodik a vas, hogyan működnek az üzemanyagcellák illetve az autók katalizátorai.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását