2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Szép kiállítás Keszthelyen

Pelso 2017. címmel országos kerámia és gobelin biennále nyílik szombaton Keszthelyen, a Balatoni Múzeum dísztermében. A Róma útjai témakörben rendezett tárlaton hatvannyolc művész közel száz alkotását mutatják be.
2017. július 6. csütörtök 15:15 - HírExtra
 
A tematika felkeltette a művészek képzeletvilágát, nagyon sok nívós pályamunka érkezett a felhívásra - mondta el az MTI-nek Gopcsa Katalin művészettörténész, a kiállítás rendezője.

Hozzáfűzte: a kiállításon külön egységet alkotnak a textilben, kerámiában megfogalmazott útkövek, amelyek a legkülönbözőbb kompozíciókban jelennek meg a pályamunkában. Az egyik kerámiában a művész az egymáshoz kapcsolódó köveket formázta meg, köveket applikáltak, rajzoltak a textilekre, egy kerámia-faliképnél pedig az előtérben láthatók a kövek, míg a háttérben a badacsonyi hegy körvonalazódik - ismertette a részleteket Gopcsa Katalin.

Számos pályamunkában a római út precizitása, mértani pontossága és a táj szépsége ötvöződik. A Római Birodalom 12 évszázados fennállása alatt 80-100 ezer kilométeres úthálózatot hoztak létre. Az utak a praktikus és precíz nyomvonalak mentén mérnöki pontossággal készültek. Az 50-70 centiméter magas, kavicsos alapra épült római utakat még napjainkban is lehet használni - emlékeztetett művészettörténész.

Összegzésként elmondta: a biennále célja az értékek megőrzése, a régi kincsek továbbéltetése a kortárs művészek alkotásain keresztül. Mint fogalmazott, a keramikusok és a textilművészek alkotásaiban a Balaton a kultúrtörténetével együtt jelenik meg. A szervezők a kezdetektől inspiráló és ihletadó témákat, motívumokat kínáltak a pályázóknak: a tematikák közt szerepelt például a bor, a szőlő és a gyümölcsöt érlelő balatoni táj, a pannóniai regék és mondák világa, idén pedig a római limes - idézte fel Gopcsa Katalin.

Szólt arról is, hogy a kiállítás-sorozat címében a gobelin szó megmaradt, de a textilesek már sokkal több kompozíciót készítenek és a textilanyag is változatosabbá vált.

Az első Pelso Kerámia és Gobelin Biennále húsz évvel ezelőtt, 1997-ben nyílt meg a Balatoni Múzeum dísztermében. A Pelso elnevezés a Balaton ókori latin nevéből ered, a rendezvény logója a Seuso-kincsek kalandos történetét modellező, egy méter átmérőjű ezüst domborított tál.

A korábbi években a kerámia és gobelin biennále ideje alatt átlagosan 10 ezren látogattak el a Balatoni Múzeumba. A Pelso 2017. kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg Keszthelyen.

A rendezvény a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Balatoni Múzeum és Keszthely Város Önkormányzata közös szervezésében valósul meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását