2024. április 19. - Emma

Nőttek az Ázsiai tőzsdék

Emelkedéssel zárt Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó indexeinek többsége hétfőn, dacára a protekcionizmus miatti aggodalmaknak és az újabb észak-koreai rakétakísérletnek.
2017. május 15. hétfő 11:25 - HírExtra
 
A világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő G7-csoport pénzügyi vezetőinek az olaszországi Bariban tartott hétvégi találkozója minimálkonszenzussal végződött, miután az Egyesült Államok megakadályozta, hogy a zárónyilatkozatban kiálljanak a szabadkereskedelem mellett a protekcionizmussal és a piacvédő intézkedésekkel szemben.

Ehelyett a dokumentumba mindössze ennyi került be: "Azon dolgozunk, hogy erősítsük a kereskedelem hozzájárulását nemzetgazdaságainkhoz". Ez éppen olyan semmire se kötelező megfogalmazás, mint amilyet két hónappal korábban a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport a németországi Baden-Badenben, ugyancsak az Egyesült Államok nyomására megfogalmazott.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,08 százalékkal, 19 868,50 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,04 százalékkal, 1580,00 pontra süllyedt, miután a ballisztikus rakétával végrehajtott újabb észak-koreai kísérlet felélesztette a geopolitikai aggodalmakat, ráadásul a jen dollárhoz viszonyított erősödése visszaütött a nagy exportorientált vállalatok árfolyamára.

A dél-koreai Kospi 0,20 százalékos pluszban, 2290,65 ponton, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,03 százalékos nyereségben, 5838,40 ponton zárt.

Kínában mérsékelt emelkedéssel indították a hetet az irányadó indexek, miután enyhültek a pénzügyi szabályok szigorítása és a likviditás szűkülése miatti aggodalmak a kínai hatóságok, illetve vezetők nyilatkozatai után. A kedvező hangulatot rontották a csalódást keltő makroadatok, az ipari termelés és az állótőkeberuházások vártnál lassabb növekedése, amely a gazdasági növekedés ütemének visszaesését vetíti előre.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,22 százalékkal, 3090,23 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,59 százalékkal, 9845,61 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,41 százalékkal, 3399,19 pontra nőtt.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 0,96 százalékos pluszban, 25 398 ponton közeledett a záráshoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását