2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Színpadon a megfulladt migránsok

Színdarabban dolgozták fel az ausztriai autópályán talált hűtőkocsiban megfulladt migránsok tragédiáját. A darab első előadását a burgenlandi Pándorfalu (Parndorf) iskolájában tartották, a település menti útszakaszon találták meg a tragédia áldozatait 2015-ben.
2017. január 6. péntek 10:20 - HírExtra
 

Az A4-es autópályán Pándorfalu (Parndorf) közelében 2015. augusztus 27-én találták meg azt a hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából 71 menekültet szállítottak összezsúfolva a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. Az iraki, afganisztáni, szíriai és iráni menekültek már a magyarországi útszakaszon meghaltak, az áldozatoknál oxigénhiányos állapot lépett fel, és megfulladtak. A történtek után Ausztria bevezette a határellenőrzést és lépésről-lépésre szigorította menekültügyi intézkedéseit.

A színdarabot, amely 21 burgenlandi szerző által készített szövegrészletekből és dokumentumfilmes interjúkból áll, öt színész játssza. Az alkotást Peter Wagner osztrák író vitte színpadra, a zenei aláfestést Ferry Janoska zeneszerző készítette.

A 71 avagy a prímszám átka (71 oder der Fluch der Primzahl) című színdarabot szerdán mutatták be. Január 7-ig a pándorfalui iskolában, január 11. és 13. között az osztrák közszolgálati média kismartoni (Eisenstadt) stúdiójában látható. Január 19. és 22. között további négy alkalommal a felsőőri (Oberwart) kortárs művészeti házban tűzik műsorra. Január 27-én a Szabadbáránd (Großwarasdorf) kultúrközpontban mutatják be.

A darabot hamarosan könyv formájában is megjelenteti a Edition Marlit kiadó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását