2024. április 20. - Tivadar

Lehet, hogy nem is lesz rossz a jövő?

A konjunkturális környezet javulását állapítja meg havi rendszeres gazdasági jelentésében a bécsi Wifo (Österreichische Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet.
2016. december 7. szerda 15:16 - HírExtra
 

A felmérés decemberi számában a Wifo kifejti, hogy Donald Trump elnökké történt megválasztása a nemzetközi pénzpiacok megítélése szerint javította az amerikai növekedési kilátásokat. A Brexit-szavazást követően jelentősen megnövekedtek a bruttó tőkeberuházások Nagy-Britanniában. Az euróövezetben és Ausztriában pedig javultak a konjunkturális kilátások. A hét végi olasz alkotmánymódosító népszavazás elutasító eredménye pedig szemmel láthatóan nem bizonytalanította el sem a vállalkozásokat, sem a háztartásokat az euróövezetben.

Nagy-Britannia a Brexit-szavazás óta eltelt három hónap alatt - a legtöbb előrejelzésre rácáfolva - robusztus gazdasági növekedést ért el. Még a növekedési kilátásokkal szorosan korreláló bruttó tőkeberuházások is emelkedtek. A Brexit-szavazás eredményének eddig nem volt észlelhető hátrányos reálgazdasági hatása.



"Az utóbbi időkben szinte bevett gyakorlattá vált a nyugati demokrácia alappilléreit, a választást és a népszavazást gazdasági kockázati tényezőként beállítani" - mutat rá a Wifo tanulmánya.

Az euróövezetben a GDP a harmadik negyedévben 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. Ausztriában a negyedéves GDP-növekedés a Wifo számításai szerint 0,4 százalék, az Eurostat számításai szerint 0,5 százalék volt, azaz meghaladta az euróövezeti átlagot. Az aktuális prognózisok a gazdasági növekedés további élénkülésére utalnak - állapítja meg a Wifo decemberi jelentése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását