2020. szeptember 22. - Móric

Ismét óriási sláger a hanglemez

Óriási ütemben fogy Angliában a hagyományos hanglemez, a letöltés rovására.
2016. december 7. szerda 16:13 - HírExtra
Míg a hanglemez korábban kizárólag az idős(ebb) generáció illetve a nosztalgikusabb hipszterek kedvelt hanghordozójának számított, mára nagyot fordult a világ. Az elmúlt hét volt az első a történelmünk során, amikor a kiadók a digitális eladásoknál többet kasszíroztak a jó öreg bakelitekből.

A zenekedvelők az Egyesült Királyságban 2,1 millió font értékben választották a digitális hangformátumot, míg 2,4 millió font értékben vásároltak lemezeket, ezáltal visszajuttatva azt a fősodrásba.

Az alja

A hanglemez számára a 2006-os év jelentette a mélypontot, ebben az évben úgy látszott, hogy az teljesen eltűnik a technikai történelem süllyesztőjében. Leginkább a hipsztereknek köszönhetően 2008-tól ismét határozott életjeleket kezdett mutatni az eladásuk, a tavalyi év ezen szakaszában 4,4 millió font -1,4 millió font volt az arány - igaz, még az "ellenlábas" számára, így az idei eredmény, jelentős növekedésnek nevezhető.Mivel a karácsony egyik közkedvelt ajándéka a zene, így szezonálisan a kiskereskedelmi üzletláncok - Tesco, Sainsbury's - is a polcaikra helyezték a lemezeket.

A hét eladási listáján szereplő közkedvelt előadók azt is mutatják, hogy a vásárók életkora megoszló. Kate Bush, Amy Winehouse, A Galaxis Őrzőinek a filmzenéje és természetesen a karácsonyi válogatás-albumok voltak a legkelendőbbek.

Kézzel akarnak foghatót

A londoni Sean Forbes, aki 1979 óta vezeti a saját lemezboltját azzal magyarázza a 25 év alatti fiatalok érdeklődését, hogy szeretnének valami maradandót, kézzelfoghatót, gyűjthetőt.

Forbes azt is megjegyzi, hogy sokan már kifejezetten azért jönnek a városba, hogy lemezeket vásároljanak.

"...A kib...ott Pink Floyd Dark Side of The Moon lemezét az emberek akkor is megvásárolják majd száz év múlva is, amikor mi már rég halottak leszünk" - jegyzi meg a tulaj.
Forrás: The Guardian/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását