2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Természetesen nem bűnös a hűtlen kezelésben

Jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. volt vezérigazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.
2016. november 23. szerda 14:29 - HírExtra
 

A másodfokon eljáró bíróság lényegében helybenhagyta a Bielek Péter és társai ügyben hozott elsőfokú felmentő ítéletet.

Bielek Péter ellen 2012 júniusában emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a pusztazámori hulladéklerakó metánmentesítésével kapcsolatos beruházás miatt. A vádirat szerint a fővárosi cég volt vezetője összejátszott a hulladéklerakó metánmentesítésére kiírt pályázat nyertes cégének vezetőjével, és ezért az indokoltnál mintegy 70 millió forinttal többet fizettek ki a munkálatokra.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett határozatában Bielek Péter és két vádlott társát hűtlen kezelés vádja, míg a negyedrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vád alól mentette fel.

Rákontrázás: helyes volt, naná


Az ügyben eljáró tanács elnöke, Nehrer Péter kijelentette: helyes és törvényes volt az elsőfokú bírósági döntés, amellyel bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottakat. Az elsőfokú bíróság által kifejtett véleményekkel a Fővárosi Ítélőtábla maradéktalanul egyetértett - fűzte hozzá.

Nehrer Péter kifejtette, a bíróság egyetértett azzal, a szakértői véleményben foglalt megállapítással is, hogy a munkák túlárazottsága, a díj megalapozatlansága műszakilag sem merült fel.

Elmondta, Bielek Pétert azzal vádolták, neki észlelnie kellett volna, hogy a közbeszerzési bizottság - az ajánlat elfogadásáról szóló - döntése megalapozatlan, és ezért az aláírást meg kellett volna tagadnia. Az elsőfokú bíróság helyesen nem tartotta megállapíthatónak, hogy az elsőrendű vádlott ezen lehetősége fennállt volna.

Mint kifejtette, a bizottságban voltak azok az emberek, akik rendelkeztek azon képzettséggel, amellyel az ajánlatot meg tudták volna ítélni. Ugyanakkor az ügyészség éppen azokkal szemben nem emelt vádat, akik a bizottság tagjaiként a szakmai részleteknek is a tudatában voltak - mondta Nehrer Péter.
Elmondta, hogy a negyedrendű vádlott a bűnügyi őrizetben eltölt idő miatt kártalanítási igényt terjeszthet elő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását