2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Az EU megvédi az egészségünket -halál a transzzsírokra

Az Európai Uniónak (EU) kötelező határértéket kell felállítania az egészségre potenciálisan veszélyes, iparilag előállított úgynevezett transzzsírokra - írták az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén résztvevő képviselők szerdán elfogadott állásfoglalásukban.
2016. október 27. csütörtök 10:38 - HírExtra
 
    A legújabb tanulmányokra hivatkozva rámutattak: a transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívbetegségek, a terméketlenség és az Alzheimer-kór kockázatát. A szívkoszorúér-betegség mintegy 660 ezer ember halálát okozza évente az EU-ban, ami az összes haláleset mintegy 14 százaléka.

    Hozzátették: a magasabb társadalmi és gazdasági helyzetű emberek egészségesebben étkeznek, mint a több transzzsírsavat fogyasztó rosszabb helyzetűek, a két csoport közti szakadék pedig a társadalmi egyenlőtlenségek növekedésének megfelelően egyre nő.

    A képviselők szerint ezért az Európai Bizottságnak lehetőleg két éven belül törvényes uniós határértéket kellene meghatároznia.

    Az uniós parlamenti képviselők arra emlékeztettek, hogy jelenleg nincs uniós szintű szabályozás, amely kötelezővé tenné a transzzsírsavak feltüntetését a termékek címkéin, vagy egy megengedett határértéket határozna meg.

    Számos tagállamban létezik azonban nemzeti szabályozás. Magyarországon például tilos az olyan élelmiszerek forgalmazása, amelyek teljes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Dánia, Ausztria, és Lettország hasonló határértéket vezetett be. Belgiumban, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Görögországban ugyanez önkéntes alapon működik. Néhány tagállam, így Bulgária, Málta, Szlovákia, az Egyesült Királyság, Svédország és Finnország pedig a helyes étrenddel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg.

    Hölvényi György kereszténydemokrata néppárti európai parlamenti képviselő az MTI-hez eljutatott közleményében arra hívta fel a  figyelmet, hogy az ipar által előállított transzzsírsavak túlzott fogyasztása nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem összefüggésbe hozható a kóros elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is.

    Kiemelte, az eddigi tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a termékek kötelező címkézése, az ipar önkéntes vállalásai önmagukban nem nyújtanak elegendő védelmet a fogyasztók számára.

Szanyi támogatja

    Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a vita során kijelentette, mivel a transzzsírsavak nem szükségesek a feldolgozott élelmiszerekben és egészségtelenek is, támogatja az uniós szintű kötelező határérték bevezetését. "Mivel a bevitel mértéke a szegénységgel együtt nő, egy ilyen határértékkel adhatunk minőségi élelmiszert mindenkinek" - mondta.

    A transzzsírsavak a telítetlen zsírok olyan fajtái, amelyek a természetben viszonylag szokatlanok, iparilag azonban növényi olajok hidrogénezésével előállíthatóak. A természetes transzzsírsavak a kérődzők zsírjában fordulnak elő, többségében a vörös húsban és a tejtermékekben.

    A mesterséges transzzsírsavak a feldolgozott termékek összetevőiként használhatók, például a péksüteményekben, csipszekben, kekszekben, a sült és fagyasztott ételekben, valamint a margarinok egyes fajtáiban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását