2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Hercegnő utazása

Charlotte hercegnő első tengerentúli hivatalos látogatására, a brit közvélemény pedig arra készül, hogy Vilmos herceg és Katalin hercegnő alig több mint egyéves kislánya ugyanúgy elvarázsolja majd a kanadaiakat és növeli a monarchia népszerűségét az észak-amerikai országban, mint ahogy azt bátyja, György herceg tette 2014-ben Ausztráliában és Új-Zélandon.
2016. augusztus 16. kedd 09:17 - HírExtra


A brit trónöröklés rendjében második helyen álló Vilmos és felesége szeptemberben utazik Kanadába, a nyolcnapos látogatásra mindkét gyermeküket magukkal viszik. A királyi család a brit Nemzetközösség legfontosabb országai között tartja számon az országot, amelynek lakossága azonban egyre inkább megosztott a monarchia II. Erzsébet utáni jövőjét illetően.

Az Angus Reid közvélemény-kutató intézet nemrég készített és a The Times című brit lap által idézett felmérése szerint a kanadaiak 64 százaléka támogatja a királynőt, a trónörökös Károly herceget viszont már csak a lakosság 46 százaléka fogadja el. Negyvenkét százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a monarchikus államformának "az elkövetkező generációkra" is fenn kell maradnia.

Egyes források szerint a köztársaságpártiak növekvő száma miatti aggodalmak is közrejátszhattak abban, hogy Cambridge hercege és hercegnője a gyerekeket is magával viszi a látogatásra. "Kanada igen fontos, ők pedig magától értetődően korán be akarják vonni a gyermekeiket." György herceg annak idején elbűvölte az ausztrál és az új-zélandi közvéleményt, és az ő sikerének tulajdonították, hogy a republikánus eszmék támogatottsága 35 éve nem látott mélypontra zuhant a két országban, amelyeknek szintén II. Erzsébet az államfője.

Vilmos és Katalin friss házasként 2011-ben már ellátogatott Kanadába, többek közt Ottawába és a Prince Edward-szigetre. Túlnyomórészt kedvező fogadtatásban részesültek, tüntettek ellenük viszont Québec városában és Montrealban, vagyis azokon a helyeken, ahol hagyománya van a függetlenség gondolatának és sokan ellenzik a monarchiát.

Rekordhosszú uralkodása alatt a királynő 22 alkalommal utazott az észak-amerikai országba, többször, mint a Nemzetközösség bármelyik államába. Québec városába azonban soha nem tért vissza, miután 1964-ben kipfujolták, és azt kiabálták neki: "Erzsébet, maradj otthon!".

Vilmos és Katalin Brit-Columbiába, azon belül Vancouverbe és a síparadicsom Whistlerbe is ellátogat. Felkeresik a Yukon-vidéket is, és a várakozások szerint találkoznak Justin Trudeau miniszterelnökkel. Gyermekeik a hírek szerint több programra kísérik el őket, de nem mindegyikre. Az viszont már most biztosnak látszik, hogy rengeteg fotólehetőség adódik majd az úton, így a család dominálni fogja a címlapokat.

A hercegi pár idén járt már Indiában és Bhutánban hivatalos látogatáson, oda azonban a sok utazás és az indiai nagy meleg miatt nem vitték magukkal hároméves kisfiukat és valamivel több mint egyéves kislányukat. A látogatás alatt Katalin hercegnő azt mondta, rendkívül hiányoznak neki a gyermekei. Viccelődve azért hozzátette, hogy György herceg túl rosszcsont ahhoz, hogy velük tartson. Kanadába viszont elkíséri őket a gyerekek spanyol nevelőnője María Teresa Turrion Borrallo, aki Ausztráliába és Új-Zélandra is a családdal tartott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását