2024. március 29. - Auguszta
Élete során legalább egyszer szinte mindenki elkap valamilyen szexuális úton terjedő betegséget, a nyári időszak pedig különösen kedvez a fertőzések terjedésének.
2016. augusztus 12. péntek 07:25 - HírExtra
 A szakember szerint ilyenkor érezhetően többen keresik fel a nemi betegségekkel foglalkozó központokat. Fontos, hogy mielőbb orvoshoz kerüljünk, ugyanis a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségek között több olyan is van, amely túlnyomórészt tünetmentes, ám hosszú távon meddőséget okozhat.

TamasiBelaA 18 és 25 év közötti korosztály a leginkább veszélyeztetett, de óvszerrel a szexuális úton terjedő fertőzések többsége kivédhető – mondja Dr. Tamási Béla kiemelve, hogy a nemi úton terjedő kórokozók nagyon érzékenyek, a külvilágban gyorsan elpusztulnak, ezért ezeket a közhiedelemmel ellentétben nem lehet strandon, közös törölközőhasználattal vagy wc-n elkapni.

Kevésbé óvatosak vagyunk

A szakember szerint nyáron felszabadultabbak és kevésbé óvatosak az emberek, gyakoribbak az alkalmi kapcsolatok, ami érzékelhető a szexuális úton terjedő betegségekkel foglalkozó STD Centrumot felkeresők számának szezonális emelkedésében is. Dr. Tamási Béla szerint tünetek esetén, védekezés nélküli vagy rizikósnak gondolt együttlét után mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, mert az idejében felismert betegség hatékonyabban gyógyítható, mint a komplikációkkal járó esetek. Azt javasolja, hogy azok a szexuálisan aktív felnőttek, akik nem állandó párkapcsolatban élnek, legalább évente egyszer menjenek el szűrésre. A HIV és a szifilisz szűrése térítésmentes, a HPV és a Chlamydia vizsgálata azonban fizetős.

Azért is fontos a szűrés, mert a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések közé tartozó Chlamydia és a gonorrhoea például az esetek 50-70 százalékában tünetmentes, ám a baktériumot ilyenkor is tovább tudjuk adni – emeli ki Dr. Tamási Béla hozzátéve, hogy hosszabb távon mindkét betegség meddőséghez vezethet, hiszen hegesedéssel gyógyulnak, összenövések alakulhatnak ki.

Ha mégis van tünet, akkor az a nők esetében főként a méhnyak vagy a kismedence gyulladását jelenti, a gonorrhoeánál ezen kívül az ízületek is begyulladhatnak, extrém ritkán pedig vérmérgezés is kialakulhat. Férfiaknál a Chlamydia és a gonorrhoea is általában húgycsőgyulladást okoz, ami a húgycső váladékozásával, illetve fájdalmas vizeléssel jár, a gonorrhoea pedig váladékozást okoz. A fel nem ismert szifilisz hosszú évek alatt keringési és szívproblémákat, idegrendszeri károsodást is okozhat,  korai stádiumban pedig jellegzetes bőrtünetekkel jár, így azzal nagyobb eséllyel jut orvoshoz a páciens, mint egy tünetmentes fertőzéssel – mondja Dr. Tamási Béla.

A HPV-t, azaz a humán papilloma vírust is a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozók között tartják számon: talpon, tenyéren közönséges szemölcsöt, nemi tájékon nemi szemölcsöt, úgynevezett kondilómát, súlyos esetben pedig akár méhnyakrákot is okozhat. Fürdőzés közben a vírus nem tud a méhnyakig feljutni, ehhez nemi aktus szükséges, és az úgynevezett magas rizikójú HPV-törzsekkel való fertőzés esetén általában hosszú évek során fejlődhet ki a méhnyakrák. Vakcinát is kifejlesztettek ellene, ami gyakorlatilag egy rák elleni védőoltásnak tekinthető – mondja Dr. Tamási Béla hangsúlyozva, hogy a rendszeres szűréssel idejében meg lehet előzni a nagyobb bajt. A szakember beszélt arról is, hogy a HPV a legújabb kutatások szerint szájüregi, illetve a végbélben kialakuló tumorok hátterében is állhat.
Forrás: Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását