2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Vasúti kampány indul

A vasúton utazók biztonságára és az alapvető vasúti közlekedési szabályok betartására hívja fel a figyelmet a MÁV, a MÁV-START, több megyei baleset-megelőzési bizottság és rendőrkapitányság együttműködésével júniustól augusztus végéig tartó kampánysorozatában - közölte a vasúttársaság.
2016. augusztus 7. vasárnap 12:50 - HírExtra

 

    Kiemelik: a vasúti átjárókban 2015-ben országszerte 66 baleset történt, 10 százalékkal kevesebb, mint az előző évben, de még ez is sok. A személyi sérüléssel járó esetek száma 2014-hez viszonyítva 35-ről 32-re csökkent.

    Az országosan csaknem 5500 vasúti-közúti átjáróból 16 sorompóval nem biztosítottban és 50 sorompóval biztosítottban történt szerencsétlenség. Arányaiban közel ugyanannyi baleset jut a félsorompós átjárókra, mint a fénysorompóval ellátottakra - írták.

    A vasúti berendezés meghibásodásából eredő baleset hat éve nem történt - emelték ki a közleményben.

    Felhívták a figyelmet: az útátjárós balesetek hátterében száz százalékban az autóvezetők figyelmetlensége, a KRESZ előírásainak megszegése áll. A legtöbb vasúti átjárós balesetet a gyorshajtás, az agresszív vezetési stílus, a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, a vezetés közbeni telefonálás okozza. Gyakran tapasztalható, hogy a gépjárművezetők nem néznek körül az átjáróba történő behajtás előtt, sokan pedig rosszul mérik fel a vonat távolságát és sebességét.

    A közlemény hangsúlyozza: vonatok megközelítésénél mindig a kijelölt utakat, aluljárókat kell használni, a vágányokon az átkelés botlásveszélyes, a mozgó vonatra fel- és arról leszállni is tilos.

    A vasúttársaság nemcsak kampánnyal, hanem fejlesztésekkel is küzd a balesetek megelőzéséért. Az "Érj haza biztonságban!" mottójú országos programban 5,8 milliárd forint uniós támogatásból három év alatt mintegy 170 vasúti átjáróban korszerűsítik a fény- és félsorompókat, és jobb észlelhetőséget nyújtó LED fényforrásokat építenek be. Tavaly év végéig 44 szintbeli kereszteződésben fejeződött be a sorompókorszerűsítés - közölte a MÁV.

    Az útátjárós balesetek megelőzése nemcsak vasúti és közúti, hanem társadalmi és gazdasági érdek is, hiszen a személyes tragédiák mellett a baleseteknek egyéb jelentős társadalmi következményei vannak. Felborul a menetrend, a helyszínelés alatt vonatok sokasága késik vagy marad el, a vasúton szállító vállalkozások pedig gazdasági károkat szenvedhetnek el - mutatnak rá a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását