2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Segítőkutyák mesekönyvben

Bors vakvezető-, Cooper és Joya mozgássérült segítő-, Risza autistasegítő-, Amper terápiás- és Kuku hangjelző kutya; ők és gazdáik a főszereplői annak a mesekönyvnek, amelynek célja a gyermekek fogyatékosság és másság iránti érzékenységének korai fejlesztése.
2016. július 18. hétfő 12:40 - HírExtra
A gyógypedagógus-szociológus szerző, Loványi Eszter születése óta hallássérült, mindennapi életét Kuku nevű kutyája segíti. Az ő szemszögéből ismerkedhetünk meg olyan hétköznapi hősökkel, akik valamilyen fogyatékossággal élnek, jobbjukon egy négylábúval, amely tökéletes hidat képez gazdája és a társadalom között. A Kuku és barátai – Ismerjük meg közösen a segítőkutyák világát! című mesekönyv legfontosabb célkitűzése a vakvezető-, hallás-, mozgássérült-segítő, autistasegítő- és terápiás kutyák világának és fogyatékossággal élő gazdáik mindennapjainak bemutatása. A színes illusztrációkkal teli mesekönyv elsősorban 3-12 éves kisgyermekek részére készült, akik Kuku – a hallássérült-segítő kutyus – szemszögéből ismerhetik meg a való élet ihlette szereplőket. „Tapasztalataink szerint ez a korosztály még nagyon nyitott, természetesnek kezeli a sokféleséget, a másságot, ezért fontos, hogy minél korábban legyen lehetőségük tapasztalatokat szerezni erről a területről. Ezáltal fejlődik empátiájuk, számukra nem lesz tabu ez a téma, ellentétben azzal, ahogyan a társadalom ezt gyakran kezeli” – mondta el a könyv szerzője.

A könyv karaktereit igaz történetek ihlették: a kutya-gazda párosokkal a hétköznapi rohanáson túl társadalmi szemléletformáló programokon vagy érzékenyítő tréningeken is találkozhatunk. „Reményeink szerint a mesekönyvön és a hozzá kapcsolódó programokon keresztül nem csak a gyermekekhez tudunk eljutni, hanem a szülőkkel és óvodapedagógusokkal is hatékonyabban tudjuk megismertetni, miként valósítható meg az érzékenyítés egy olyan témában, amiről sokszor nehéz őszintén beszélgetni” – számolt be a másodlagos célokról Loványi Eszter, aki saját maga is önkéntesként dolgozik a NEO Magyar Segítőkutya Egyesületnél.

Segítőkutyákkal az integrációért


A Kuku és barátai mesekönyv az Egyesület és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar 2015 tavaszán a „Segítőkutyákkal az integrációért” címmel rendezett konferenciáján került bemutatásra. Mind a szerző, mind a könyv szereplői ihlető személyek bíztak a könyv sikerében, és reményeik azóta beigazolódtak. Az első, korlátozott példányszámú kiadást nagy figyelem kísérte, és számos pozitív visszajelzést kapott róla mind az Egyesület, mind a szerző. A második kiadásra a közelmúltban azért került sor, hogy minden érdeklődő hozzájuthasson a mesekönyvhöz, amely kapható az üzletekben, valamint megrendelhető a www.mesekonyv.segitokutya.net weblapon keresztül is.

„Az Egyesület szemléletformáló programjai és a mesekönyv egymás hatását erősítik. A mesekönyv feldolgozásával a gyermekek előzetesen is fel tudnak készülni a foglalkozásokra és a személyes találkozás után még maradandóbbak lehetnek az élmények az előzetes lapozgatásának köszönhetően. Jártunk olyan intézményekben is, ahol már úgy fogadtak minket a gyerekek, hogy olvasták a történeteinket és a szereplőket is felismerték. Nagy örömünkre egyre több helyen – táborokban, gyereknapon, gyermekkórházban, rendezvényeken – használják a mesekönyvet, így a segítőkutyák és az elfogadás eszméje is terjedhet, ami fontos az Egyesületnek is” – árulta el Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke.
Forrás: RedLemon
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását