2018. augusztus 21. - Sámuel, Hajna

Eredménytelenül zárta a kormányalakítási tárgyalások első körét a spanyol konzervatív Néppárt (PP) szerdán, mert a parlament többi pártja közül egy sem köt vele együttműködési megállapodást, és nem támogatja Mariano Rajoy ügyvezető miniszterelnök újraválasztását.
2016. július 14. csütörtök 10:07 - HírExtra

 

    A pártvezetők közül utolsóként a szocialista párt (PSOE) főtitkára egyeztetett a választásokon győztes Néppárt vezetőjével.

    Pedro Sánchez a találkozó után újra megerősítette pártja korábban is hangoztatott álláspontját: nemmel szavaznak a parlamentben, ha Mariano Rajoy megválasztása napirendre kerül.

    Mariano Rajoy az egyeztetést követően úgy nyilatkozott, bár az uralkodó még nem kérte fel, de továbbra is szándéka, hogy kormányt alakítson. "Nem lehet újra megismételni a választásokat" - jelentette ki a politikus, aki bízik abban, hogy augusztus elejére új kormánya lehet az országnak.

    A Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt vezetőtestülete szerdán úgy döntött, hogy ha nem is működik együtt a PP-vel, de tartózkodásukkal segíti majd a kormányalakítást az országot fél éve megbénító patthelyzet feloldása érdekében.

    Csakhogy a konzervatívoknak mindenképpen szükségük van a szocialista párt vagy legalábbis néhány képviselője támogatására, mivel a saját 137 képviselője mellett a liberálisok 32 képviselőjének tartózkodó szavazata sem elég a szükséges többség megszerzéséhez a 350 fős parlamentben.

    Az első szavazáskor 176 igen szavazat, vagyis a parlament abszolút többsége kell a kormányfő megválasztásához. Ennek sikertelensége esetén két nap múlva lehet megkísérelni egy újabb voksolást, ekkor már elég az egyszerű többség, azaz a jelenlévő képviselők többségének igen szavazata.

    A liberálisok tartózkodása esetén is további hét igen szavazat vagy tartózkodás kell a Néppártnak a sikerhez.

    Az új spanyol parlament július 19-én tartja alakulóülését, VI. Fülöp király ezután egyeztetésre hívja a pártok vezetőit és egyiküket, várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét, felkéri a kormányalakításra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Ön szerint mit várhat a világ Donald Trump elnökségétől?
Trump maga az élő dögvész. Háborút, szegénységet, könnyeket...
Valószínűleg a történelem legmegosztóbb amerikai elnöke lesz, jó pár rossz húzással
Semmi különöset, bár nem szimpatikus.
Semmi különöset, bár szimpatikus.
Jónak tartom Trump kinevezését, a világ jó irányba halad.
Biff Tennen már van, de hol marad Marty Mcfly?
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását