2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt Michael Herr

Elhunyt 76 évesen Michael Herr, aki haditudósítóként számolt be a vietnami háborúról, majd a témát feldolgozó filmek, köztük Stanley Kubrick Acéllövedék című alkotásának Oscar-díjra jelölt forgatókönyvét is jegyezte.
2016. június 27. hétfő 14:49 - HírExtra

 

    Az író hosszú betegség után csütörtökön egy New York-i kórházban halt meg. A halálhírét a Dispatches című, 1977-ben megjelent könyvét publikáló Alfred A. Knopf kiadó jelentette be - közölte a BBC News.

    Herr a Dispatches című háborús riportkönyvében számolt be a vietnami háborúról, amelynek eseményeiről 1967 és 1969 között az Esquire című lapot tudósította.

    A kötet nem sokkal megjelenése után a műfaj egyik klasszikusává vált. A cím többértelmű: "tudósításokat" jelent, de "napiparancsokat", "kivégzéseket", emberek és dolgok gyors "elintézését" is.

    John Le Carré angol író a riportkönyvet "a legjobb könyvnek" nevezte, amelyet valaha az ember és a modern kori háború témájában olvasott.

    "Olyan, mintha Dante a pokol mélyére vezető útjára magával vinne egy Jimi Hendrix-kazettát és egy marék kábítószert: az első rock and roll háborúnk, gyilkolás a drog kábulatában" - méltatta a kötetet a The New York Times kritikusa, John Leonard.

    Herr 1990-ben a könyv fogadtatására emlékezve a Los Angeles Timesnak elmondta: nem lehetett volna jobb, teljesen megváltoztatta az életét. A Dispatchesnek köszönhette Kubrick barátságát is, mert a filmrendező először a könyv miatt akart találkozni vele.

    Herr dolgozott Francis Ford Coppola Apokalipszis most című 1979-es filmjének forgatókönyvén, majd Stanley Kubrick Acéllövedék című, 1987-ben készült vietnami háborús filmjének társ-forgatókönyvírójaként kapott Oscar-jelölést.

    Kubrick filmje amerikai tengerészgyalogosok kiképzését és bevetését ábrázolta, Coppola pedig Herr riportkönyve és Joseph Conrad regénye nyomán forgatott klasszikus filmalkotást a vietnami háború pokláról.

    Salman Rushdie indiai születésű brit író a Guardianben barátjára emlékezve úgy fogalmazott, hogy "ő írta a legjobb könyvet Vietnamról", valamint kiemelte "az Acéllövedék briliáns forgatókönyvét és az Apokalipszis most feledhetetlen narrációját" is.

    Hozzáfűzte, hogy mélyen elszomorította a halálhír, mert Herrt, akit kedves, nagylelkű embernek ismert meg, a barátjának tekintette.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását