2024. március 29. - Auguszta
A következő hetekben jelennek meg az Európai Unió hivatalos lapjában a koncessziós pályázati felhívások a Budapestről a nyugat-balkáni célállomásokra közlekedő légi járatok üzemeltetésére - erősítette meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI-nek.
2016. február 12. péntek 12:36 - HírExtra

    A Világgazdaság pénteken azt írta, hogy a Malév után hagyott űrt koncessziókkal töltené be a tárca a balkáni légi útvonalakon.
    Az NFM közölte, a nyertes légi fuvarozókkal a tervek szerint június végéig köthetik meg a négyéves időtartamra szóló szerződéseket.

    Felidézték, hogy a Malév leállása után Magyarország légi piaca jelentős mértékben átrendeződött: több útvonalat átvettek más légitársaságok, szép számmal jelentek meg új fuvarozók, és tucatszám kerültek fel új célállomások a Budapesttel közvetlen légi összeköttetésben álló városok közé. Több korábbi Malév-desztináció azonban mindmáig nem érhető el átszállás nélkül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről. Annak ellenére sem, hogy a mielőbbi járatindításra például a nyugat-balkáni fővárosok vagy Szófia irányába külgazdasági, külpolitikai, turisztikai és kulturális szempontokkal alátámasztható igények vannak.

     Kiemelik: a hiányzó útvonalak üzemeltetése az elmúlt évek tapasztalata szerint piaci alapon nem jelent vonzó perspektívát a légitársaságok számára, a közvetlen összeköttetések megteremtése így kizárólag állami hozzájárulással biztosítható.

     Az NFM közölte, hogy számos lehetőség tanulmányozása után a kormányzat Szófia esetében az uniós szabályok szerinti úgynevezett közszolgáltatási kötelezettség előírása, míg a nyugat-balkáni célállomásoknál egy koncessziós beszerzési eljárás megindítása mellett döntött. A nyilvános pályázaton nyertes légitársaságok monopolhelyzetben szolgálhatják ki az érintett útvonalakat. Igényt tarthatnak egyfajta kompenzációra is, amely azonban kizárólag az érintett útvonalakon elszenvedett üzemeltetési veszteségek ellentételezésére és egy ésszerű profit biztosítására szolgálhat.

     A közvetlen légi járatok elindításával erősödhetnek a diplomáciai, gazdasági, idegenforgalmi kapcsolatok Albániával, Bulgáriával, Koszovóval, Macedóniával és Montenegróval. A nyugat-balkáni járatindítás szorosan kapcsolódik a déli és a keleti nyitás külgazdasági stratégiáihoz - hangsúlyozta a tárca. Az intézkedés megszünteti azt az ellentmondásos helyzetet, hogy a jelentős gazdasági partner és uniós tagállam Bulgária fővárosába nem közlekedik menetrend szerinti légi járat Budapestről - olvasható a tárca válaszában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását