2024. május 13. - Szervác, Imola

Békési: Még idén véget érhet a válság

A pénzügy-gazdasági válság első szakaszának, a pénzügyi válságnak a végéhez érhet a világ 2009 második felében - jelentette ki Békesi László volt pénzügyminiszter a Médiavilág Kiadó és a Demos Magyarország Alapítvány budapesti rendezvényén.
2009. április 9. csütörtök 16:34 - HírExtra
Ennek jelei már megjelentek: a részvényárfolyamok lassan emelkednek, a befagyott pénzügyi piacok olvadnak - tette hozzá. A volt pénzügyminiszter szerint a válság második szakasza a reálgazdaságban hat, a harmadik szakasza a szociális problémák éleződésében jelentkezik, míg a negyedik szakasz az ideológia válságában csapódik le, magával hozva a szélsőségeket és a populizmust. Magyarország a válság mélypontjára 2009 végén 2010-ben érkezhet el, a kilábalás 2011-ben indulhat el, s 2012-re térhet vissza a 2007. évi gazdasági teljesítményhez - vázolta fel a várható forgatókönyvet Békesi László. Balázs Péter, a CEU professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint az Európai Unió vezető nagyhatalmai a pénzügyi válság megoldásának kereteit a G20-as csoporton belül kívánják kialakítani az EU intézményeinek keretei helyett.

Magyarországnak ki kell jutnia az elmúlt évek zsákutcás fejlődéséből, ami az alacsony növekedésből és a túlzott állami újraelosztásból fakad - magyarázta Palócz Éva. A kutató szerint a Reformszövetség illetve a körvonalazódó Bajnai-csomag által felvázolt kiigazítási intézkedéseket már 2006-ban meg kellett volna hozni. A választói voksok elnyerése érdekében nyújtott szociális juttatások, így például a 13. havi nyugdíj, nemcsak az államháztartási egyensúly további romlását, de tudati rombolást is okozott - hangsúlyozta a Kopint-Tárki vezérigazgatója.

Ehhez kapcsolódott az előadók többször hangoztatott megjegyzése, miszerint Magyarországon inkább a tücsök, semmint a hangya-mentalitásnak van becsülete, noha Balázs Péter szerint "a világ a hangyákat szereti". A csütörtöki rendezvény előadói, akárcsak további csaknem 80 szerző, publikálták véleményüket a válságról, a rendezvény apropóját adó kötetben, amelyet Hankiss Elemér és Heltai Péter szerkesztett és a "Münchausen báró kerestetik" címet viseli.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását