2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Erőszakkal szüntette meg a karhatalom az orosz ellenzéki Dozsgy televízió támogatására szervezett szombati békés villámgyülekezetet Moszkva belvárosában. A dulakodás közben egy idős francia újságírónő megsérült, a szimpátiatüntetés résztvevőit előállították a rendőrségen.
2014. február 8. szombat 20:36 - HírExtra
A moszkvai belügyi igazgatóság közlése szerint mintegy 40 embert vittek el a Kremlhez közeli Manyezs térről az ott, moszkvai idő szerint kora este engedély nélkül tartott tüntetés miatt. A sajtószolgálat azt állította, hogy a sérült nem tett panaszt a rendőrségre.

A Dozsgy (Eső) televízió helyszínről tudósító munkatársa megjegyezte, hogy "miközben Szocsiban a téli olimpia versenyzői küzdenek az érmekért, az orosz fővárosban egy békés villámgyülekezetet sem engednek megtartani és a belügyesek erőszakot alkalmaznak". A flashmob résztvevői valamennyien esernyővel jelentek meg a Manyezs téren, egy-egy ernyőn volt csak rajta a Dozsgy (Eső) nevű ellenzéki televízió jelképe. Nem volt náluk plakát, nem vittek feliratokat sem. A 2012-ben jelentősen szigorított törvény szerint kettőnél több ember gyülekezése már engedély nélküli tüntetésnek minősíthető. Minden a rendőrökön múlik - jegyezte meg a tudósító.
A karhatalom emberei ezúttal mindenkit elvittek, aki nem volt hajlandó a kezében lévő ernyőt összecsukni és elhagyni a Manyezs teret.

Nyikolaj Ljaszkin, az egyik lefogott ellenzéki aktivista elmondta, a rendőrőrs munkatársai a jegyzőkönyvbe azt akarták beleírni, hogy a flashmob résztvevői az olimpia ellen tüntettek, jelszavakat kiabáltak és plakátokkal jelentek meg a Manyezs téren, miközben ez nem felel meg a valóságnak. A férfi alig tudta erről meggyőzni a rendőröket. Azt is elmondta, hogy a gyülekezési törvény megsértése miatt akarják őket feljelenteni, amely 10-20 ezer rubeles (mintegy 65-130 ezer forint) bírsággal járna, vagy 2 napra fogdába zárják őket.

Az orosz ellenzéki televízió sugárzása a napokban veszélybe került, mert a kábeltévé szolgáltatók felmondták vele az együttműködést. A Dozsgy a múlt héten a leningrádi blokád teljes megszüntetésének 70. évfordulója alkalmából azt akarta megtudni nézőitől, hogy szerintük nem kellett volna-e inkább feladni a német hadsereg és szövetségesei által majdnem három évig ostromlott és kiéheztetett Leningrádot, hogy több százezer ember életét megmentsék.
Az orosz törvényhozás alsóházában a nácizmus rehabilitációjával és hazaárulással vádolták a televíziót és feljelentették az ügyészségen.

A Dozsgy, amely azóta elnézést kért olvasóitól, a 2011-2012-es oroszországi nagyszabású ellenzéki tüntetések idején folyamatosan beszámolt az eseményekről, és azóta is teret ad a hatalommal szemben álló politikusok, közéleti személyiségek véleményének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását