2024. április 28. - Valéria

Felfüggesztett börtönbüntetés eutanáziáért

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek Kínában egy anyát, aki megmérgezte, majd megfojtotta 20 éves, agyi bénulásban szenvedő, magatehetetlen lányát.
2008. november 1. szombat 07:00 - Hírextra
Li Tao-hung (Li Daohong) egy pekingi szállodában több mint kétszáz altatótablettát etetett meg az ágyhoz kötött Hsziao Fejjel (Xiao Fei), majd mikor elaludt, törölközőkkel és paplannal megfojtotta.
A kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartomány egyik vidéki településén élő Li végső kétségbeesésében ölte meg lányát, miután 20 éven át az utolsó fillérjüket is Hsziao Fej gyógykezelésére fordították. A család egyetlen bevétele a férj keresete volt, amelyet a városban bicikliőrködésért kapott.

"Ahogy öregszem egyre inkább attól tartottam, hogy már nem leszek képes a lányommal törődni"- mondta a bíróságon a 47 éves asszony. Az áldozat nővére édesanyjukat olyan személynek írta le, aki a nap 24 órájában a beteg testvére mellett volt, a kimerültségtől és az alacsony vércukorszintje miatt gyakran elájult. Li szomszédai együttesen, levélben kérték a bíróságot, hogy mentsék fel az asszonyt, aki pénz hiányában saját magát védte a tárgyaláson.

Az eutanáziát elkövető asszonyt végül három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a pekingi Hajtien (Haidian) kerületi népi bíróság, amely ítéletében figyelembe vette az a tényt, hogy az elkövető rendkívüli energiát és pénzt fordított az áldozat gondozására, és ez az évek során elviselhetetlen lelki teherként nehezedett rá.

Li ügye heves vitákat váltott ki a nyilvánosság és a kínai internetezők körében. Volt, aki szerint az asszony tette érzelmileg megbocsátható, ugyanakkor a törvény szerint nem tolerálható. A bíróságnak nem szabadott volna felmentenie, mert néhányan talán Li példáját követve ölnek meg másokat, majd könyörületességre hivatkoznak. Egy másik vélemény szerint a terhet a társadalomra, nem pedig Li vállára kellene tenni. Egy egészséges társadalmi rendszert kiépítve, energiát és pénzt kellene fordítani azokra az önkéntesekre, akik a rászorulókon segíteni szeretnének.

Liao Fej (Liao Fei), a Kínai Népi Egyetem szociálpszichológiai tanszékének egyetemi docense szerint nem csak a fogyatékosokra, hanem családjaikra is ugyanolyan figyelmet kellene fordítani.

A családoknak az anyagi támogatás mellett szüksége van a lelki segítségre is. "A tragédia elkerülhető lett volna, ha Li Tao-hung elmondhatta volna valakinek, hogy mit érez" - hangsúlyozta Liao, hozzátéve, hogy a fogyatékosok csak családjaik gyógyításával gyógyíthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását