2024. április 26. - Ervin

Gördülnek ki a vegyi fegyverek

Ban Ki Mun szerint a késések ellenére egészében véve gördülékenyen halad a vegyi fegyverek kiszállítása Szíriából - az ENSZ főtitkára erről Szocsiban nyilatkozott csütörtökön.
2014. február 6. csütörtök 13:23 - HírExtra
A világszervezet vezetője elismerte, hogy vannak késések az előre elhatározott menetrendhez képest, de azt mondta, hogy "nem egyszerű feladatról van szó". Ban Ki Mun azt a reményt fogalmazta meg, hogy a szíriai kormány támogatásával és más országok logisztikai közreműködésével megoldják a vegyi fegyverek kiszállítását a közel-keleti országból. Utalt rá: Valíd Moallem szíriai külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködnek.

Az orosz állami sajtóban közöltek szerint Michael Luhan, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szóvivője szerdán azt mondta, egyelőre nincs szükség arra, hogy bármilyen intézkedést foganatosítsanak Szíriával szemben a tömegpusztító fegyverek kiszállításában tapasztalat késés miatt. Fajszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes pedig kijelentette, hogy Damaszkusz minden kötelezettségvállalását teljesíti az ENSZ és az OPCW felé és minden felmerült nehézséget megoldanak.

A Szíriában tárolt legveszélyesebb mérges gázok közül több mint 700 tonnát 2013. december 31-ig kellett volna elszállítani onnan, és további 500 tonna vegyi fegyvert szerdáig kellett volna ki kijuttatni a közel-keleti országból. Eddig azonban mindössze két rakomány veszélyes anyagot szállítottak el Latakia kikötővárosából.

Oroszország a hét elején kiállt Damaszkusz mellett, azzal érvelve, hogy Damaszkusz egy új ütemterv elkészítésén dolgozik, és hamarosan további szállítmányokat indítanak útnak Szíriából.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását