2024. március 29. - Auguszta

Fókuszban az éhezés elleni küzdelem

A decemberi koppenhágai klímacsúcs a globális éhezés szempontjából is alapvető jelentőségű lesz, hiszen "nincs élelmiszerbiztonság klímabiztonság nélkül" - jelentette ki az ENSZ főtitkára hétfőn Rómában az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) háromnapos csúcstalálkozóján, amelyen mintegy hatvan ország állam- és kormányfője vesz részt.
2009. november 16. hétfő 17:27 - HírExtra
A szervezet főigazgatója, Jacques Diouf megnyitójában arra szólított fel, hogy a tagállamok évi 30 milliárd euróval járuljanak hozzá a mezőgazdasági termelés globális növeléséhez. Luíz Inacio Lula da Silva brazil elnök úgy fogalmazott, hogy az éhezés a föld leggyilkosabb tömegpusztító fegyvere, amely nem katonákat, hanem civileket, köztük gyerekek tömegeit pusztítja el.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólalásában hangoztatta, hogy az élelemhez való hozzájutást alapvető emberi jog, hozzátéve, napjainkban több mint egymilliárd ember éhezik a Földön.

XVI. Benedek pápa a tanácskozáson arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerágazatban nincs helye az árakat felhajtó spekulációnak. Szavai szerint az élelmiszereket nem lehet más árucsoportokhoz hasonlóan kezelni.

Hangsúlyozta, hogy az éhezők száma drámaian nő a világon annak ellenére, hogy a Föld képes lenne minden lakóját ellátni, vagyis a népesség növekedése és az éhezés kiterjedése nem mutat szoros összefüggést. Az éhezés okai sokkal inkább az élelmiszerárak emelkedésében, a fejlődő országok lakosságának elszegényedésében és az élelmiszerekhez való korlátozott hozzáférésben keresendő. A pápa szerint a világszerte növekvő éhezésre tekintettel tűrhetetlen a másik oldalon felhalmozott rendkívüli vagyon és pazarlás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását