2024. május 4. - Mónika, Flórián

Washington Bush torkát szorongatja, Bush vétózni akar

Az elnöki vétóval való fenyegetőzés dacára az amerikai képviselőház belefoglalta az iraki és afganisztáni hadműveletekhez pótlólagos forrást biztosító, szerda este elfogadott törvénybe, hogy október 1-jéig meg kell kezdeni az amerikai csapatok Irakból val
2007. április 26. csütörtök 08:09 - Hírextra
A hadi kiadásokra szánt több mint 124 milliárd dollár felszabadításáról rendelkező törvénybe belefoglalták azt az a kitételt, amely szerint legkésőbb október 1-jén meg kell kezdeni az amerikai haderő kivonását az arab országból, s a csapatkivonást lehetőleg 2008. március 31-ig be kell fejezni.

A jogszabály, amelyet a képviselőház szűk szavazattöbbséggel, 218-208 arányban fogadott el, csütörtökön kerül a szenátus elé, majd onnan George Bush elnökhöz, aki többször leszögezte: nem ír alá semmilyen törvényt, amely konkrét menetrendet rögzít az amerikai haderő Irakból való kivonására.

A demokrata pártnak nincs meg az elnöki vétó felülírásához megkövetelt - kétharmados - kongresszusi többsége, ugyanakkor a hadi költségvetésnek szüksége van a többletforrásra, mert számítások szerint a Pentagon nyár elejére kifogy a harcoló alakulatok működtetésére kapott pénzből.

A szerda esti képviselőházi szavazás előtt David Petraeus tábornok, az Irakban állomásozó szövetséges haderő parancsnoka a kongresszus mindkét házától azt kérte, szeptemberig legyenek türelemmel. Azzal érvelt, hogy van olyan terület, ahol haladást értek el az arab országban: példaként a szunniták és síiták közötti erőszakos cselekményeket említette, amelyek száma, mint mondta, január óta kétharmadával esett vissza Bagdadban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását