2024. április 28. - Valéria

Nagy parti lesz Kínában

Minden eddiginél mozgalmasabb, drágább és szennyezettebb holdújévi ünnepet hozhat a 2014-es év Kínában: a légszennyezettség már rekordokat döntött, de a közlekedés, a turizmus és a vásárlások terén is rekordokat várnak az újévtől.
2014. február 4. kedd 18:32 - HírExtra
A hivatalos becslések szerint a holdújévi ünnep másfél hónapja alatt idén 3,6 milliárdnál is több utazást bonyolítanak majd az országban, 200 millióval többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Vonaton 14 százalékkal többen utaznak, az autópályák terheltsége több mint 10 százalékkal nagyobb 2012-höz képest, vagyis soha ennyien az ország történelmében nem keltek még útra egy időben. Ezen a héten szerdán és csütörtökön - a családi ünneplésből visszatérők első hullámában - a 400-500 ezret is elérheti majd a csak a Pekingbe hazasietők száma, várhatóan jelentős fennakadásokat okozva ezzel a főváros közlekedésében.

Egészen biztosan rekordot dönt idén a belföldi turisták száma is a holdújév alatt. A kínai idegenforgalmi akadémia becslése szerint idén a 225 milliót is meghaladhatja az ország turistalátványosságait felkeresők száma, ami 11 százalékkal több mint egy évvel ezelőtt. A holdújév első három napjában számos városban már rekordot jelentettek, így Pekingben megközelítette a 3,9 milliót, Sanghajban pedig meghaladta az 1,8 milliót a turisták száma, ami több mint 15, illetve 10 százalékos növekedést jelent a 2013-as adatokhoz képest.

A turisták a várakozások szerint összesen 130 milliárd jüant (5 ezer milliárd forint) költenek majd, 11 százalékkal többet, mint 2013-ban. Nemcsak utazásra, ajándékokra is többet áldoznak idén a kínai lakosok: a Hszincsin Pao lap közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek többsége a tavalyinál többet adott ki idén: 80 százalékuk ezer jüannál (38 ezer forint) többet költött ajándékokra, 20 százalékuk 5 ezer jüannál (190 ezer forint) is többet.

A holdújév éjszakája egy kevésbé örvendetes légszennyezettségi rekorddal is hozzájárult a legekhez Kína több pontján is. A környezetvédelmi minisztérium által figyelt városok 90 százalékában egészségtelen levegőt hozott az újévi tűzijáték- és petárdaáradat: Peking egyes részein és az északi Harbinban az ezres értéket is meghaladta a legártalmasabb, 2,5 mikron átmérőjűnél kisebb szennyező részecskék (PM2,5) köbméterenkénti aránya, miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott egészségügyi határérték 25.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását