2024. május 4. - Mónika, Flórián

MSZP: megalázták a rokkantakat

Az MSZP szerint az ombudsman jelentése alátámasztja a párt véleményét, hogy a kormányzat megalázó helyzetbe hozta a megváltozott munkaképességű embereket az ellátórendszer változásához kapcsolódó felülvizsgálati eljárásokkal.
2014. január 8. szerda 08:01 - HírExtra
Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja ezt annak kapcsán közölte kedden az MTI-vel, hogy Székely László, az alapvető jogok biztosa azt állapította meg: a megváltozott munkaképességű emberek állapotának felmérését végző, és az ellátásokra való jogosultságot megállapító intézményrendszer átalakítása nem volt kellően előkészített. Az ombudsman hivatala közölte: az eljárások jelentős mértékű elhúzódása több tízezer, közöttük sok ezer fogyatékossággal élő ember kiszolgáltatott helyzetét súlyosbította.

Korózs Lajos közleményében úgy fogalmazott: a rokkantakon akartak spórolni, és katasztrófát okoztak; nemcsak erkölcsileg, de szakmailag is elfogadhatatlan ez a pancserság. Hozzátette: követelik a kormánytól, hogy mutassa be az előkészítés tervezett menetrendjét, és nevezze meg a felelősöket.

Korózs Lajos szerint az MSZP világos megoldást ajánl a problémára: a véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tennék a nyugdíjvédelmet. Megszüntetnék az "embertelen és orvosszakmailag is irritáló" orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat, és rokkantsági nyugdíjat biztosítanának annak, aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkársága úgy reagált az ombudsmani jelentésre, hogy a fogyatékossággal élők és megváltozott munkaképességűek ellátórendszere az átalakítás óta fenntarthatóbbá vált, és nőtt az érintettek foglalkoztatottsága is. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közölte, hogy a megváltozott munkaképességű emberek ellátásiigény-ügyeiben a valódi késedelmek aránya alig négyszázalékos volt és a határozathozatalt lelassította a hiányos vagy érvénytelen igazolások benyújtása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását