2020. október 21. - Orsolya

Lopás a múzeumból

Ellopták Damien Hirst két művét egy londoni galériából.
2013. december 11. szerda 15:03 - HírExtra
A Scotland Yard szerdai tájékoztatása szerint a legalább annyira divatos, mint amennyire vitatott munkásságú angol művész színes pontmintákból álló, Pyronin Y, valamint Oleoylsarcosine címet viselő alkotásait vitte el az egyelőre ismeretlen tettes valószínűleg még hétfőn a nyugat-londoni Notting Hill városrész Exhibitionist Gallery nevű kiállítóterméből.

A Scotland Yard szóvivője szerint valószínűleg "célzott" akcióról lehet szó, vagyis a tolvaj nem vaktában dolgozott, hanem előre kiválasztott műveket vitt magával. A londoni rendőrség gyanúja szerint a bűncselekményt egyetlen tettes követhette el.

A 2005-ben és 2008-ban készült művek együttes eszmei értéke 33 ezer font (12 millió forint). Ez azonban aprópénz azokhoz a rekordösszegekhez képest, amelyekért Hirst művei a korábbi évek aukcióin elkeltek.

A Sotheby's aukciósház 2008 szeptemberében tartott londoni árverésén például egyszerre 200 új Hirst-művet adtak el, összesen 111 millió fontért (40 milliárd forintért). Ez máig a legmagasabb összeg, amely árverésen egyetlen művész alkotásaiért valaha befolyt.

A most ellopott két alkotás ráadásul még a szolidabbak közül való.

Hirst nevét 1991-ben készített, The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (A halál fizikai képtelensége egy élő elméjében) című műve tette világszerte ismertté; az alkotás egy formalinban tartósított 4 méter hosszú tigriscápa volt. Szerepel híresebb művei között ugyancsak formalinban úszó zebra és aranyozott borjú is.

A kortárs angol képzőművészet különc szupersztárját meghökkentő alkotásainak kereslete a brit pénzarisztokrácia felső ezres kasztjába emelte.

A The Sunday Times című vezető konzervatív vasárnapi brit lap minden évben összeállítja listáját - Rich List - az ezer leggazdagabb brit becsült vagyonáról, és az idei kimutatás szerint Hirst 215 millió fontot (csaknem 80 milliárd forintot) tudhat bankszámláján. A művész ezzel a 368. helyen áll az ezres vagyonlistán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását