2024. március 29. - Auguszta

Japán - orosz randi

Moszkva kezdeményezésére november elején Tokióba utazna az orosz külügyminiszter, valamint a védelmi tárca vezetője, és ott japán kollégáikkal 2+2 formátumú megbeszélést tartanának - jelentette be csütörtökön Vlagyimir Putyin Szentpéterváron.
2013. szeptember 5. csütörtök 15:51 - HírExtra
Az orosz államfő Abe Sindzó japán kormányfővel tárgyalt a G20-as csoport csúcstalálkozójának helyszínén. Azt hangoztatta: meggyőződése, hogy az együttműködés új formája elősegíti a két ország kapcsolatainak fejlesztését.

Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu, az orosz védelmi tárca vezetőjének tokiói látogatását november első két napjára tervezik.

Abe Sindzó szerint az orosz-japán politikai párbeszéd jó ütemben halad és örömmel fogadta Lavrov és Sojgu látogatása bejelentésének hírét.
A szigetország kormányfője április 29-én tett hivatalos látogatást Moszkvában és tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel. 10 év után először járt japán miniszterelnök az orosz fővárosban.

A megbeszéléseket követően bejelentették: Moszkva és Tokió elhatározta, hogy rendezi területi vitáit és felgyorsítja a békeszerződés aláírását célzó tárgyalásokat. "A két ország vezetői egyetértettek abban, nem normális az a helyzet, hogy 67 évvel a második világháborút követően Oroszország és Japán között nincs megállapodás a békéről" - írták a közös közleményben.

Vlagyimir Putyin és Abe Sindzó akkor állapodott meg arról, hogy utasítják külügyminisztériumaikat, gyorsítsák fel a kölcsönösen elfogadható megoldás kidolgozásáról folyó tárgyalásokat. Augusztus 19-én Moszkvában a két ország közötti békeszerződés előkészítését szolgáló orosz-japán külügyminiszter-helyettesi egyeztetéseket tartottak.

A Hokkaidó közelében fekvő négy sziget, amelyet Japán Északi Területek néven saját területének tart, a második világháború vége óta vita tárgya a két ország között. A Kuril-szigetcsoport négy déli tagjára: Kunasirra, Iturupra, Sikotanra és a Habomaira Japán az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. A szigeteket azonban a Szovjetunió megszállta Japán második világháborús veresége után.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását