2024. április 25. - Márk
A NATO-ban néhány hónapon belül kialakítják annak az új afganisztáni küldetésnek a kereteit, amely az ISAF nemzetközi haderő 2014 végi teljes kivonása után indul, harci műveletek helyett immár a kiképzésre összpontosítva - közölte Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben, az atlanti szövetség védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozása kezdetén.
2013. február 21. csütörtök 14:27 - HírExtra
NATO-körökben korábban azt feltételezték, hogy ezen a védelmi miniszteri ülésen már dönthetnek is az új misszió létrehozásáról. Az amerikaiak azonban - állítják diplomáciai források - még nem döntötték el, hogy hány katonával akarnak Afganisztánban maradni 2015-től.

"A tervezési szakaszban vagyunk" - mondta Rasmussen. Korábbi médiaértesülések szerint amerikai részről az a szándék, hogy tízezernél többen nem maradnak majd a közép-ázsiai országban. E létszámnak mintegy a fele az afgán fegyveres erők kiképzését végezné majd, a többiek pedig maguknak a kiképző központoknak és egyéb létesítményeknek a biztonságáról gondoskodnának, illetve tanácsadói tevékenységet látnának el.

Az atlanti szövetség brüsszeli központjában azonban az utóbbi időben úgy hírlik, hogy az amerikaiak már csak "néhány ezer" fős afganisztáni kontingenst terveznek 2015-től.

"Van még egy kis időnk. Arra számítok, hogy az elkövetkező hónapokban döntés születik a NATO vezette kiképző misszió méretéről" - fogalmazott Rasmussen.

Az mindenesetre a NATO deklarált célja, hogy 2014 végétől az egész országban az afgán kormányerők irányítsanak és hajtsanak végre minden szükséges harci műveletet.

A csütörtök-pénteki brüsszeli miniszteri tanácskozás fő témája Afganisztán mellett a védelmi képességek fejlesztése, a tavaly májusi chicagói NATO-csúcson kitűzött védelmi feladatok teljesítésének áttekintése. Az atlanti szövetség tagországainak védelmi tárcavezetői pénteken találkoznak az ukrán védelmi miniszterrel. Ilyen szintű találkozó 2010 nyara óta nem volt NATO-ukrán viszonylatban.

A brüsszeli megbeszélésen Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását