2024. április 19. - Emma

Nyertek a művészek

Közzétették a Loffice által meghirdetett Bring the Art Home (BAH) művészeti mentorprogram harmadik évadának eredményét csütörtökön Budapesten. A zsűri 153 jelentkező közül nyolc fiatal képzőművészt, illetve művészpárost választott ki.
2013. január 31. csütörtök 13:47 - HírExtra
A program idei nyertese Kerekes Gábor, Klenyánszki Csilla, Magyarósi Éva, Miklós Hajnal, Micha Payer és Martin Gabriel, Süveges Rita, Szabó John Jr., valamint Andreas Werner - jelentették be a csütörtökön a szervezők.

Klementz Panni, a Loffice coworking irodaház-hálózat alapító-társtulajdonosa felidézte, hogy az irodai szolgáltatások mellett három éve indították el a BAH mentorprogramot, amelynek célja a fiatal, többnyire pályakezdő művészek érvényesülésének segítése, a potenciális vásárlói körrel való megismertetése.

Winkler Nóra, a Loffice művészeti vezetője elmondta: ismét nyílt, megkötések nélküli pályázatot tettek közzé, amelyre a 127 magyar portfolió mellett immár 26 külföldi is beérkezett. "Úgy állítottuk össze a szakmai zsűrit, hogy különböző nézőpontok tudjanak egymás mellett érvényesülni" - árulta el. A pályázat munkáit Esterházy Marcell képzőművész, Somogyi Hajnalka független kurátor, Szűcs Alexandra kortárs műgyűjtő és Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője bírálta el.

A mentorprogram nyerteseinek a Loffice irodai vándorkiállításokat szervez - ismertette Winkler Nóra a már bevált koncepciót. Hozzátette: olyan partnercégeket keresnek, amelyek a BAH nyerteseinek egyéni vagy csoportos kiállításait két-hat hónapra befogadják irodaházaikba. A fogadó intézmények általában egy mű megvásárlását is vállalják.

A vállalatok így a kortárs művészet támogatásán keresztül építhetik imázsukat, míg a művészek munkáit egy vadonatúj közönség, potenciális vásárlók ismerhetik meg - tért ki a program kölcsönös előnyeire Winkler Nóra.

Somogyi Hajnalka arról beszélt, hogy Magyarországon a kortárs képzőművészetnek nagy szüksége van arra, hogy a vállalati szférához közeledjen, a humán értelmiség szűk csoportjain kívül a szélesebb közbeszéd témájává, akár ügyévé tudjon válni, így erősítve társadalmi bázisát. Szerinte ezt a közeledést segíti a Bring the Art Home. A szakember a válogatás szempontjairól azt mondta, elsősorban olyan fiatal vagy pályakezdő, de ígéretes művészeket vártak, akiknek portfoliójában egyértelmű koncepció érhető tetten. Fontos volt továbbá, hogy a kiválasztott munkák irodai környezetben is kompromisszumok nélkül érvényesülni tudjanak.

Esterházy Marcell képzőművészként számolt be saját tapasztalatairól.

"Munkám 30-40 százaléka szól a tényleges művészi tevékenységről, a többi a pályám építéséről, pályázatok megírásáról és hasonlókról. Ezért is fontosak a BAH-hoz hasonló programok és az azokon való tudatos részvétel" - jelentette ki. A képzőművész kitért arra, hogy az idei kiírásra a nyerteseken kívül még legalább tíz kiemelkedő pályamunka érkezett be.

Klementz Panni az MTI kérdésére elmondta: a BAH harmadik évadának kiállításai a tervek szerint két hónapon belül indulnak, különböző magyarországi és ausztriai befogadó intézményekben. A Loffice emellett idén egy fiatal vállalkozókat segítő mentorprogram is beindítását is tervezi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását