2024. május 12. - Pongrác

Az MSZP történelmi tette

Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az MSZP szerdai, kolozsvári elnökségi ülése kapcsán csütörtökön fordulópontnak nevezte, hogy "az MSZP történetében először került a baloldali politika középpontjába a nemzeti kérdés, a külhoni magyarokra vonatkozó magyarságpolitika".
2013. január 17. csütörtök 14:58 - HírExtra
Tabajdi Csaba közleményében úgy fogalmaz: a Mesterházy Attila vezette "megújult MSZP" korszakhatárhoz érkezett akkor, amikor szerdán Kolozsváron meghirdette új magyarságpolitikáját. A szocialisták olyan átfogó nemzeti programot dolgoztak ki, amelyet a külhoni magyar legitim szervezetekkel és a hazai kisebbségek országos vezetőivel történő konzultációkat követően kívánnak véglegesíteni - fogalmazott a szocialista politikus. Szerinte a magyar szocialisták nemzeti szempontból büszkén vállalhatják az elmúlt 22 év kormányzati és ellenzéki teljesítményét, "még ha ez 2006-2010-re sajnos csak részben igaz".

Kolozsvári kihelyezett ülésén fogadta el nemzetpolitikai programját az MSZP elnöksége. Mesterházy Attila pártelnök a programot bemutató szerda esti fórumon úgy fogalmazott, hogy pártja számít az erdélyi magyarok szavazataira, de egyben realista is az esélyeket illetően.

Nyilatkozatban bírálta ugyanakkor a kolozsvári rendezvényeket Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Közleményben úgy fogalmazott: "madarat tolláról, embert barátjáról". Szerinte szíve joga Markó Bélának (az RMDSZ volt elnökének, a Kós Károly-alapítvány elnökének) azt meghívnia, akit akar, azzal barátkozni, akivel akar.

"Az ellen viszont határozottan fel kell emelnünk a szavunkat, hogy az erdélyi magyar nemzeti értéknek - valóságos transzilván hungarikumnak - számító Kós Károly megszentelt nevét és művét bárki is a meghívott nemzetietlen politikusokkal (...) kompromittálja" - írta nyilatkozatában az EMNT elnöke.

Tabajdi Csaba ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: senkinek nincs felhatalmazása arra, hogy kisajátítsa magának a nemzeti jelzőt. "Tőkés Lászlónak vádaskodás és címkézés helyett inkább üdvözölnie kellene, hogy az MSZP megújulása során különös figyelmet fordít a nemzetpolitikára, a magyarságpolitikára" - fogalmazott Tabajdi Csaba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását