2024. május 7. - Gizella

Észak-Korea megint szórakozik

Észak-Korea újabb "műholdfelbocsátást" fog végrehajtani december 10. és 22. között - erősítette meg a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szombaton.
2012. december 1. szombat 12:07 - HírExtra
Észak-Korea legutóbb áprilisban kísérelt meg műholdkilövést, de a szerkezet egypercnyi repülés után a tengerbe esett. Amerikai és más külföldi megfigyelők szerint a műholdkilövés valójában egy ballisztikusrakéta-teszt volt. Az esetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, felszólítva Észak-Koreát, hogy tegyen eleget a szervezet határozatainak, és függessze fel rakétaprogramját.

Az észak-koreai űrtechnológiai bizottság szombati közleménye szerint kielemezték a legutóbbi fellövés során elkövetett hibákat, és javítottak a műhold és a hordozórakéta megbízhatóságán.
A bejelentés várható volt, miután az elmúlt hetekben amerikai, dél-koreai és japán források arról számoltak be, hogy műholdfelvételek alapján Phenjan újabb rakétakísérletre készül a közeljövőben.

Ugyanakkor egyes elemzők szerint meglepő, hogy a bezárkózó kommunista ország a december 19-ére kitűzött dél-koreai elnökválasztáshoz ilyen közeli időpontban akar rakétát fellőni. Megfigyelők szerint egy esetleges rakétakísérlet az Észak-Koreával szemben keményebb politikát folytató konzervatív dél-koreai politikai erők malmára hajthatja a vizet, holott Phenjan a békülékenyebb baloldal győzelmében lenne érdekelt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását