2024. április 28. - Valéria
Sikeres környezetvédelmi fórumot tartott a Lehet Más a politika 15. kerületi önkormányzati képviselője, Szilvágyi László. A találkozón meghívottként részt vett Makai Ferenc az ÖTHÉT egyesület elnöke valamint két, napelem-gyártással foglalkozó cég képviseletében Helter Ádám és Warvasovszky Donát.
2012. május 14. hétfő 14:38 - HírExtra
A fórum két olyan témát ölelt fel, mely napjainkban egyre fontosabb: a hulladékgyűjtés és az energiahatákonyság kérdéskörét. Az ÖTHÉT egyesület (Összefogás a Tisztább, Humánusabb, Élhetőbb Teleülésért) régóta foglalkozik a szelektív hulladékgyűjtés elterjesztésével és hatékonyabbá tételével.

A 15. kerületi önkormányzat épületében megtartott szakmai találkozón Makai Ferenc elmondta, az egyesület programot kínál a kerületi intézményeknek (iskolák, óvodák, társasházak). Céljuk a szelektív hulladékkezelés fontosságának, és annak pozitív környezeti hatásainak megismertetése a fiatalokkal, a szelektív hulladékgyűjtés meghonosítása az oktatási intézményeknél, aminek következtében kevesebb lesz a hulladék és ritkább lesz a szemétszállítás: ez költségmegtakarítással jár. Szeretnék azt is elérni, hogy az oktatási intézmények az összegyűjtött hulladékból anyagi forráshoz jussanak, ami lehetővé tenné számukra, hogy ezen összeg visszaforgatásával kedvezőbbé tegyék intézményük megítélését.

Pet palack és Pingvin Pityu

Az akcióban a műanyag pet-palackok, fém üdítőitalos dobozok, tetra pack (tejes, üdítős dobozok) csomagolások (kiöblítve) és papírhulladék gyűjtése fog részt venni. Az egyesület kedvezményesen biztosít az intézmények számára egy palackprést és három zsáktartót, ami a prés alá kerül felszerelésre, és ebbe gyűjtik szelektíven a gyermekek a hulladékot.

Az egyesület „meghívta” a Déli sarkról Pingvin Pityut, aki a kezdeményezés kabala figurája lett, és vállalta, hogy egy narrátorral ellátogat minden intézménybe és egy félórás játékos előadás keretében ismerteti az akció előnyeit.

Napenergia

A fórum másik kiemelt témája az energiahatékonyság növelése, és a költségek csökkentése volt. Helter Ádám és Warvasovszky Donát felvázolta a napkollektorok használatának és felszerelésének lehetőségeit a kerület különböző intézményei számára. A tisztább, élhetőbb jövőnek alapja lehet az új rendszer, mely a nem megújuló energiaforrások arányát jelentősen csökkentené, és ezzel komoly pénzügyi megtakarítást is jelentene a felhasználóknak.


  Nem csak választások idején

Szilvágyi László (képünkön) a HírExtrának elmondta, régóta jó a kapcsolat az ÖTHÉT és az LMP helyi szervezet között, majd hozzátette „mivel a helyi intézményekben nem tudtak megnyilvánulni, gyakorlatilag én nyitottam nekik teret”.

A politikus kiemelte, ezt a fajta fórumot egy folyamat kezdetének szánja, legközelebb a kerületi intézmények és a GMK lesz az előadás célpontja. „Az LMP nemcsak a választások idején ad teret a civileknek” – hangsúlyozta Szilvágyi László.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

JB01
2012. május 15. 12:27
A civilek mindenhol számítanak, különösképpen itt, mert itt van lehetőségük kitörni a jelenlegi helyezetükből:
http://kmdholding.com/hu5cizv
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását