2024. április 29. - Péter

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt a BKV-bizottság munkájában

A Fidesz és a KDNP képviselői nem vesznek részt a BKV-bizottság további munkájában, a tagok lemondtak tagságukról - jelentették be az érintett képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén, azt követően, hogy második nekifutásra a közgyűlés szocialista és szabad demokrata javaslatra úgy döntött, 60 nappal meghosszabbítja a bizottság március 26-án lejárt mandátumát.
2010. március 31. szerda 12:45 - HírExtra
A bizottság mandátumának meghosszabbítása után György István (Fidesz), a bizottság elnöke bejelentette, hogy lemond tagságáról és elnöki megbízásáról, mivel álláspontja szerint a bizottság befejezte munkáját, a nyomozó hatóság és a parlament fogja azt tovább vizsgálni.

György Istvánhoz csatlakozott és lemondott bizottsági tagságáról Papcsák Ferenc és Németh Szilárd (Fidesz), valamint Bagdy Gábor (KDNP).

Bőhm András, aki a közelmúltban lépett ki az SZDSZ fővárosi frakciójából, közölte, a bizottság fideszes elnöke által a március 25-i ülésre beterjesztett jelentéstervezet a Fidesz kampányát szolgálta, egyedül a Fidesz felelőssége, hogy nem készülhetett a munkáról jelentés.

A délelőtt folyamán, nem sokkal a bizottsági tagok bejelentése előtt a közgyűlés váratlanul újra napirendre vette a bizottság mandátumának meghosszabbítását, és "második nekifutásra" a mandátumhosszabbítás megkapta a szükséges 34 igen szavazatot. Reggel a napirendről szóló vitában Steiner Pál (MSZP) frakcióvezető jelezte, hogy a bizottság szocialista és szabad demokrata tagjai azt javasolják a közgyűlésnek, 60 nappal hosszabbítsa meg a vizsgálóbizottság március 26-án lejárt mandátumát. Kérte, a közgyűlés vegye napirendjére erről szóló, a helyszínen kiosztott javaslatát, ezt azonban csak 33-an támogatták.

A bizottsági tagok lemondását követően kialakult vitában Tarlós István, a Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett rá: a BKV-ügyek a nyomozó hatóságnál vannak, a végső szót ott mondják ki az ügyben, és - ahogy fogalmazott - "a kommunikációs trükkök százainak az ügy jelentősége szempontjából nem sok jelentősége van".

Steiner Pál (MSZP) úgy reagált: "Tarlós István frakcióvezető úr hazudik". A Fidesz nem akarja megtárgyalni a vizsgálati jelentést - tette hozzá -, mert attól tart, hogy kiderül, "nekik is volt rendesen talicskájuk". Van kötődése a Fidesznek a BKV-hoz - folytatta -, és nem akarják megtárgyalni, milyen tulajdonosi felelősség állapítható meg, nem akarják megtárgyalni, hogy Antal Attila vezérigazgatói kinevezését a Fidesz nagy többséggel megszavazta, nem akarják, hogy az igazság kiderüljön.

György István sérelmezte, hogy a vitában az a vád érte, a vizsgálóbizottság jelentéstervezetét kiadta a sajtónak. Mint mondta, ezt értesülése szerint Szabadai Viktor (SZDSZ) adta ki az Indexnek. Szabadai Viktor kikérte magának a gyanúsítást.

Hock Zoltán sem

Hock Zoltán, a Fővárosi Közgyűlés MDF-frakciójának képviselője sem vesz részt a BKV ügyeit vizsgáló bizottság további munkájában, mert annak már nem látja értelmét.

Hock Zoltán az MTI-nek nyilatkozva a közgyűlés szünetében azt mondta, formálisan ugyan nem mondott le megbízatásáról, ám szerinte értelmetlenné vált a testület tevékenysége.

Utalt arra, hogy a vizsgálóbizottság fideszes és KDNP-s tagjai a közgyűlésen bejelentették tagságukról való lemondásukat, így a testület már nem "paritásos", azaz nem egyenlő számban ülnek abban a politikai oldalak képviselői.

Kérdésre közölte azt is, ha a csonka BKV-vizsgálóbizottság meghívja a következő ülésre, arra már nem megy el.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Közgyűlés keretében a Fidesz és a KDNP képviselői bejelentették: nem vesznek részt a BKV-bizottság munkájában, lemondanak tagságukról. A testület mandátumát szerdán 60 nappal meghosszabbították.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását