2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: több a munkanélküli, mint az Orbán-kormány előtt

Ma 170 ezerrel több a munkanélküli Magyarországon, mint a pénzügyi-gazdasági válság 2008-as kezdetekor, és csaknem 30 ezerrel több a kormányváltáskor mértnél - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.
2012. április 5. csütörtök 12:01 - HírExtra
A politikus, a parlament foglalkoztatási bizottságának elnöke közölte: a tavalyi év végén és a 2012 elején tapasztalt 11,6 százalékos munkanélküliségi ráta is nagyobb az egy évvel korábbinál. Ráadásul - folytatta - a munkanélküliség átlagos időtartama csaknem másfél év, miközben az ellátás időtartamát a kormány kilencről három hónapra csökkentette.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a foglalkoztatottak száma 2008 őszén több mint 3,9 millió volt, ma viszont több mint százezerrel kevesebben dolgoznak ennél, és a foglalkoztatás a kormányváltás óta is csak a statisztikai hibahatáron belüli növekedést mutat.

Gúr Nándor szólt arról is, hogy bár a három évvel ezelőtti 73 ezer forintról mostanra 93 ezerre nőtt a minimálbér összege, annak nettó értéke - az adóváltozások miatt - valójában nem emelkedett, ugyanakkor a változás lényegesen több terhet rakott a munkaadókra.

Az MSZP alelnöke végezetül arról is tájékoztatott, hogy miután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében csaknem nyolcszáz pedagógus hónapok óta nem kapta meg fizetésének egy részét - a túlórapénzt és a helyettesítésért járó összeget -, a munkaügyi hatósághoz fordul, hogy ugyanúgy lépjen fel az ügyben a megyei intézményfenntartóval szemben, mint magánvállalatok esetében tenné.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását