2024. április 26. - Ervin
A hazai drum and bass szcéna egyik legismertebb szereplője underground zenei sorozatunk következő részének alanya. Falkon alias Somlyó Tamás elmondja véleményét a dnb jövőjéről és elárulja milyen megjelenésekre számíthatunk tőle.
2012. április 3. kedd 07:28 - HírExtra
Régóta űzöd már a dnb-t. Hogy látod, merre fejlődik a stílus? Mit hozhat szerinted a jövő dnb-je?

A dnb-ben mindig is voltak korszakok, éppen divatos vonulatok, én úgy érzem, hogy most éppen egy ilyen korszak vége felé járunk, hiszen a minimal vonal - amit egyébként én is nagyon kedvelek - talán túl van a tetőpontján. Ezzel együtt persze jelennek meg nagyon jó zenék folyamatosan, de őszintén szólva nagyon sok új, ilyen jellegű zene nekem egyszerűen nem tud újat mutatni.

Nagyon nehezen megjósolható, hogy merre megy tovább a stílus, de ha csak Magyarországot nézzük azt lehet látni, hogy az egyébként jelenleg nem túl széles közönséget is inkább a vadabb, kevésbé visszafogott zenékkel lehet kielégíteni, egyre ritkább, hogy deep zenékkel nagy bulit lehetne csinálni. Felraksz egy „deepebb” zenét, és kimennek az emberek inni valamit. Hogy ez jó-e vagy nem, azt mindenki döntse el maga.

Mi a tapasztalatod a mai magyar szcénát illetően? Tényleg a világelitben vagyunk?

A magyar dnb mindig is a világ élvonalához tartozott, nézzük csak meg a nagy hazai producereket és megjelenéseiket: SKC, Chris.su, Mindscape, Jade, Spinline, Munk, Zero Method és még sorolhatnám..

Jó néhány hazai producernek sikerült megjelenést szereznie neves angol kiadóknál. Te is közéjük tartozol. Magical Gravityék szerint elég, ha jó zenét írsz: elküldöd, felfedeznek. Szerinted is így van?


Ezzel egyáltalán nem értek egyet. Ahhoz, hogy felfedezzenek vagy nagyon jó kapcsolatokra van szükség, vagy nagyon nagy szerencsére, és persze ezek mellett arra, hogy valami jót vagy érdekeset csináljon az ember.



Ha teljesen ismeretlenül küldözget az ember zenéket nagy kiadóknak, nem túl nagy a valószínűsége, hogy egyáltalán figyelmesen meghallgatják a munkáját. És ez valamennyire érthető is, hiszen ezek a kiadók naponta több tucat ilyen zenét kapnak. Nyilván, ha valami nagyon kiemelkedőt alkot az ember, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy kap visszajelzést.

Ha az ember ismer olyanokat, akik kapcsolatban vannak label menedzserekkel, akkor már kicsit jobb a helyzet, de még így is bőven előfordul, hogy semmi válasz nem érkezik… ezt tapasztalatból mondom.

Mit gondolsz a hazai partikról? Színvonalasak? Elbírna többet is a hazai rajongótábor, vagy inkább kevesebb, de minőségibb felhozatal kellene?


Sajnos nincs minden hétvégén olyan dnb buli, amire érdemes lenne elmenni. Havonta van egy-két nagyobb szervezés, amire megéri ellátogatni. A bulik sűrűsége egyenesen arányos a drum and bass aktuális népszerűségével, ami már látott szebb napokat is, de reményeim szerint ez csak egy hullámvölgy.

A bulik általában jók és színvonalasak: sok külföldi fellépő ellátogat hozzánk a Bladerunnaz szervezésében; ezek a bulik helyszín és hangtechnika szempontból is kiemelkedőek szoktak lenni. Nem kell azonban megfeledkezni a családiasabb, ugyanakkor mindig nagyon jó hangulatú bulisorozatokról sem, mint például a Catch 22, vagy a Cybershot crew szervezőcsapat bulijai…

  A közönségről mi gondolsz? Stern szerint hígul, s ezzel a Magical Gravity is egyetértett. Te hogyan látod ezt?


Ezzel nem lehet nem egyetérteni. Sajnos mostanában jóval kisebb népszerűségnek örvend ez a stílus mint régebben. Még ezzel együtt is nagyon jó bulik vannak, csak kevesebb és kisebb létszámúak. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy szép lassan véget ér az egész, sőt pont ellenkezőleg.

Sok mélypontot megélt már a dnb itthon is és nemzetközi szinten is, de mivel ez talán az egyik legváltozatosabb, legszínesebb elektronikus zenei stílus (gondoljunk csak bele hány különféle alstílussal rendelkezik), egészen biztos vagyok benne, hogy könnyedén átvészeli ezt a hullámvölgyet és megint jön egy virágzó szakasz.

Mikor várhatunk tőled új zenét, milyen jellegű muzsika lesz? Hol fog megjelenni?

Chris.su-val készítettünk több zenét is közösen, ezek közül az egyik, a Disoriented track Chris új ep-jén, a F.A.T.E.-en fog megjelenni a Subtitles kiadónál. Ezen kívül kiadásra vár egy tizenkettes is a Spearhead records-nál, amin ugyancsak közös zenék vannak. Van egy Munkkal közös ultra deep zenénk, ami a TactileVinyl-en fog megjelenni, Stretch címmel. Mindezek mellett önálló projekteken is dolgozom.

Volt valami vidám történet, ami valamelyik fellépésen megesett veled?


A legutóbbi bulin, amin játszottam, az Instantban a szett közepén odajött egy gyerek a telefonjával miközben húztam fel egy zenét, az arcomba tolta és a következő üzenet volt látható a képernyőn. "SKRILEXXX PLS!!!" Hát, hogy ez vicces vagy szomorú, az megint nem egyértelmű, mi mindenesetre jót mulattunk.

Hol láthatunk, hallhatunk legközelebb?


Legközelebb április 13-án a Bladerunnaz szervezésében megrendezésre kerülő Calyx & Teebe bulin fogok fellépni a Dürlinben. Ez Chris.su F.A.T.E. ep-jének bemutató bulija is egyben!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását