2024. április 20. - Tivadar

Szerb paranoia?

A szerb katonai hírszerzés vezetője szerint Pristina esetleges elhamarkodott lépései veszélybe sodorhatják Koszovó és a térség biztonságát.
2012. március 6. kedd 14:44 - HírExtra
"A koszovói politikai színtéren erősödnek azok az erők és mozgalmak, amelyek kizárólagosságra törekednek, ellenzik Belgrád és Pristina párbeszédét, és a térségben élő valamennyi albán területi egyesítésére törekszenek. Ezek a folyamatok újabb incidensekhez vezethetnek.

Éppen ezért Pristina minden esetleges elhamarkodott lépése, amelyet maximális céljainak megvalósításáért tesz, komolyan veszélybe sodorhatja Koszovó és a térség biztonságát" - állítja Dragan Vladisavljevic tábornok, a szerb katonai hírszerzési ügynökség igazgatója.

Vladisavljevic, a belgrádi Vecernje novosti című napilap keddi kiadásának nyilatkozva kijelentette, hogy "Koszovóban és Metohiján a helyzetet a rendkívül összetett politikai viszonyok, a súlyos gazdasági és szociális helyzet, az etnikai megosztottság jellemzi. Ez utóbbit fokozza, hogy Észak-Koszovóban erőszakos úton akarják létrehozni a (hatalmi) intézményeket, és a területen szélsőséges és szervezett bűnözői csoportok is tevékenységet fejtenek ki".

Arra a kérdésre, hogy Koszovóban mely szélsőséges csoportok a legveszélyesebbek, a katonai hírszerzés vezetője elmondta: "Különösen a vallási szélsőségesek elszaporodása aggasztó ezen a területen, ami az egész térségre is jellemző egyébként".

"Ezek rendkívül tevékenyek radikális eszméik terjesztésében, és azok megvalósításáért készek erőszakos eszközökhöz is folyamodni" - hangsúlyozta Vladisavljevic. Elmondta, hogy a szerb katonai hírszerzés "regionális jelenségként tartja szemmel az etnikai és vallási szélsőségességet".

Véleménye szerint Szerbiának "sikerült megőriznie etnikai és vallási sokszínűségét, amire rendkívül büszkék lehetünk". Sajnos, sok szélsőséges éppen ebben keresi a lehetőségét befolyásának erősítéséhez, gyakran visszaélve a polgárok őszinte vallási és nemzeti érzéseivel. A végsőkig konzervatív felfogásuk elhintéséhez készek erőszakhoz is folyamodni a szélsőségesek" - nyilatkozta a katonai hírszerzés vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását