2024. május 17. - Paszkál

"Aszad rezsimje még az idén megbukik"

Még az idén, talán igen rövid időn belül megbukik Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje - vélekdett a keddi The Timesnak adott interjúban Nagy-Britannia damaszkuszi nagykövete.
2012. március 6. kedd 14:57 - HírExtra
Csónak?

Simon Collis - aki először szólalt meg a brit sajtóban a damaszkuszi brit nagykövetség múlt heti bezárása óta - a tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette: a szíriai "rezsim olyan, mint egy farönk, amelyet éppen most vájnak ki belülről".

Collis szerint a hadsereg demoralizált és túlterhelt, a gazdaság összeomlóban van, és az üzleti szféra is "csendben kihátrál rezsim mögül". A kialakult humanitárius válsághelyzetben most már Kína és Oroszország is "habozik védeni a védhetetlent" - fogalmazott a brit diplomata.

Személyes vélemény

Személyes meggyőződése szerint az Aszad-rezsim "nem tart ki az év végéig", sőt elképzelhető, hogy valamely esemény "nagyon gyors összeomláshoz vezet". A rendszert a diplomata becslése szerint a lakosság 20 százaléka támogatja, főként a polgárháborútól rettegő kisebbségek.
A nagykövet a hadsereg által ostromlott Homsz városát "mini Sztálingrádnak" nevezte, és kijelentette, hogy a Homszban és másutt elkövetett atrocitások "még a Nyugat által gyanítottnál is súlyosabbak".

Collis szerint a nyugati média az arab televíziós állomásoktól eltérően nem mutatja be "a legsokkolóbb képeket megölt szíriaiakról, szétlőtt fejű kisgyerekekről."
Részletek említése nélkül elmondta azt is, hogy az Öböl menti arab országok a szíriai ellenzék felfegyverzését készítik elő.

A morál

A brit nagykövet szerint Irán az Aszad-rezsimnek nyújt jelentős támogatást. Teherán stratégiai tanácsadással, hírszerzési technológiával, a tiltakozó megmozdulások feloszlatásához használható felszerelésekkel látja el Damaszkuszt, és segíti a nemzetközi szankciók megkerülésében is.

Ki kell emelni ugyanakkor, hogy a nehéztüzérséget és a harckocsikat, amelyeket a polgári lakosság ellen vetnek be, Oroszország szállította - tette hozzá Collis.

Szíria azonban "most már közel van a törésponthoz", az emberek egyre kevésbé félnek a titkosszolgálatoktól, a hadseregből mind több katona dezertál. A rezsim kénytelen volt bevetni a köztársasági gárdát és a 4. páncélos hadosztályt, pedig ezek az alakulatok már a tartalékot jelentik - mondta a brit lapnak a diplomata.

Collis szerint mindazonáltal ezek az egységek is "fáradnak, és nem tudnak egyszerre mindenhol ott lenni". A 4. páncélos hadosztálynak csak ötszöri kísérletre sikerült bevennie egy kisvárost, amelyet ötszáz gyengén felfegyverzett felkelő védett. "Ez mindent elmond a morálról" - mondta a nagykövet.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását