2024. június 12. - Villő

Hosszútávú segítség a hajléktalanoknak

Az alapvető jogok biztosa szerint nem elegendő megmenteni a hajléktalanokat a fagyhaláltól, a szociális ellátórendszernek kell olyan programokat kidolgoznia, amelyek segítik társadalmi visszailleszkedésüket.
2012. március 2. péntek 13:59 - HírExtra
Szabó Máté a rendkívüli hideg idején rendelt el gyorsvizsgálatot. A megállapításait összegző, az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az ombudsman a fővárosi hajléktalanhelyzettel, az "aluljáró-tisztogatással" kapcsolatos súlyos problémákat soroló tavalyi jelentése után az idén azt tapasztalta, hogy bár megszüntették a hajléktalanok úgynevezett túlélési pontjait, az ellátórendszer új szálláshelyek megnyitásával, a férőhelyek bővítésével igyekezett megoldani a rendkívül hideg időjárás miatt kialakult nehéz helyzetet.

Az ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen életveszély gyors elhárítása csak az első lépés, a hajléktalanság "újratermelődésének" megállításáért a szociális ellátórendszernek "további, személyre szabott megoldási alternatívákat kellene nyújtania".

Hangsúlyozta: a hajléktalanság, "a közterületen való életvitelszerű tartózkodás" önmagában nem bűn, amelyet szankcionálni kellene, hanem "szociális szükséghelyzet", amelyre szociálpolitikai választ kell adni.

A jelentés szerint az ombudsman vizsgálata során megkeresett kerületi önkormányzatok nem hoztak a hajléktalanok közterületi tartózkodását büntető újabb rendeleteket.

Szabó Máté hangsúlyozza: semmilyen szakmai vagy jogi indokkal nem támasztható alá az a megoldás, hogy a hajléktalanszállón rendőrségi szobákat és előállító helyiségeket alakítanak ki.

"Ez az egyelőre szimbolikus intézkedés - valamint annak hangsúlyos kommunikációja, hogy a hajléktalan szállókon börtönviselt személyek is tartózkodnak - csupán arra alkalmas, hogy a társadalomban erősítse a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket" - áll a közleményben.

Jelentésében az ombudsman rámutat, hogy a hajléktalanság problémakörének kezelésében kizárólag olyan programokat, intézkedéseket tart elfogadhatónak, amelyek szociális jellegűek és alkalmasak a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedésének hosszabb távú elősegítésére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását