2024. április 18. - Andrea, Ilma

Harminckét népszavazási kezdeményezés ment a levesbe

Harminckét népszavazási kezdeményezést és két szervezet - egyházi elismerésre irányuló - népi kezdeményezését utasította el az Országos Választási Bizottság (OVB) szerdai ülésén.
2012. február 29. szerda 13:01 - HírExtra
A testület a népszavazási kezdeményezések egy részét "csomagban" tárgyalta, illetve utasította el, mert azok - álláspontja szerint - nem országos jelentőségű kérdések, így azokat nem lehet népszavazásra terjeszteni.

A kérdések között volt, amelyik arra irányult, hogy a globális felmelegedés miatt bekövetkező olvadás káros hatásaira kutatóintézetet hozzanak létre, és volt amelyik ahhoz kért volna társadalmi támogatást, hogy megszüntessék a pártokat "egy új világrend eljöveteléért".

Tucatnyi - elutasított - kezdeményezés a fogyasztóvédelmi törvény módosítására irányult; ezek többsége a Kínában gyártott termékek címkéin feliratot tett volna kötelezővé, melyeken egyebek mellett emberi jogi, vagy környezetvédelmi problémákra hívták volna fel a vásárlók figyelmét.

Négy - külön és érdemben tárgyalt - kérdés Magyarország Európai Unióból, a NATO-ból és a Nemzetközi Valuta Alapból való kilépési, illetve kiválási szándékára irányult. Ezeket az OVB azért utasította el, mert a kezdeményezések Magyarország Alaptörvényében felsorolt tilalmakba ütköznének.

Az OVB elutasította a "Szangye Menlai Gedün, a gyógyító buddhista közössége" elnevezésű szervezet népi kezdeményezését arra hivatkozva, hogy a kérdésben ellentmondás van. Az ülésen ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy az Országgyűlés öt buddhista közösséget (egy soron) már egyházként ismert el.

A Magyarországi Szcientológiai Egyház egyesület egyházkénti elismerésére irányuló népi kezdeményezését is elutasította a testület 4 igen, 5 nem szavazattal arra hivatkozva, hogy a beadvány nem felelt meg a jogszabályi követelményeknek.

Az ülésen ismertették a Kúria elnökének válaszlevelét is; ebben Darák Péter arról tájékoztatta az OVB-t, hogy a testület népszavazási ügyekben hozandó döntései ellen oda érkező beadványokhoz megkövetelik az ügyvédi képviseletet, továbbá a 15 ezer forintos illeték befizetését.

Az OVB elnöke, Bordás Vilmos korábban azért kereste meg a Kúria elnökét, mert január 1-je óta az OVB - népszavazással kapcsolatos - döntéseivel szemben nem az Alkotmánybírósághoz, hanem a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért, és az OVB határozataiban tájékoztatást kell adni a döntéssel szembeni jogorvoslat követelményeiről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását