2020. február 19. - Zsuzsanna

Megint egy magyar világtalálmány

A gumihulladék újrahasznosításának a világon egyedülálló, magyar kutatók által kifejlesztett új technológiáját mutatták be a fejlesztők Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek és Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárnak Balatonfűzfőn csütörtökön.
2012. február 23. csütörtök 17:22 - HírExtra
A kizárólag magyar kutatók által (közel hétéves kutatási program eredményeképpen megvalósított) technológiát kifejlesztó Pirolisis Project Kft. tízezer tonna gumihulladékot dolgozna fel évente Magyarországon, s több tíz üzemet hozna létre a világon - mondta Nagy Péter, a társaság ügyvezető igazgatója.

Az ehhez szükséges mintaüzem engedélyezési eljárása 2011-márciusa óta tart, ennek felgyorsításában kérte Nagy Péter a vidékfejlesztési miniszter segítségét. Fazekas Sándor és Illés Zoltán azzal állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy megvizsgálják a lehetőségét, hogy a balatonfűzfői társaság fejlesztése hogyan illeszthető be a magyar hulladékgazdálkodási rendszerbe.

A Magyar és az Európai Szabadalmi Hivatal a technológiát már nemzetközi szabadalmi védelem alá helyezte - mondta Nagy Péter.

"Egy olyan eljárást alkottunk meg, amely képes az összes keletkező gumihulladék-típus feldolgozására legyen az acél vagy szövetbetétes gumiabrocs vagy egyéb forrásból származó gumihulladék" - tette hozzá az igazgató.

Hangsúlyozta: eljárásuk a gumiabroncsokon kívül alkalmas - a méltatlanul kevés figyelmet élvező - gyártási selejtből származó, ipari, mezőgazdasági termékekből kikerülő gumihulladékfajták hasznosítására is. Ezen hulladéktípusok (az ipar mai trendje szerint) egyre nagyobb tömegben keletkeznek, ugyanúgy értékes anyagokat tartalmaznak és hulladékként ugyanúgy terhelik a környezetet mint a gumiabroncsok.

Kifejtette: az általuk megvalósított technológia teljesen új működési elven nyugvó hőbontás, a folyamat teljesen zárt rendszerű, biztonságos, teljes egészében műszerekkel kontrolált és vezérelt; a folyamat eredményeképpen az ipar számos területe számára képes a kft. értékes alapanyagot biztosítani, amelyet immár a hulladékból nyernek vissza és nem a környezet egyre szűkülő erőforrásaiból vesznek el.

A rendszer gazdaságosan működtethető, gyorsan megtérülő beruházási lehetőséget kínál, üzemeltetése a környezetet kímélő, energetikailag optimalizált. Az eljárás végén nem marad hasznosulatlan anyag vagy hulladék.

A technológia iránt mai is élénk a nemzetközi érdeklődés - mondta az igazgató.

Kiemelte azt is, hogy az üzem munkahelyteremtő hatása sem elhanyagolható, hiszen a minden hulladékfajtát feldolgozó eljárás robbanásszerűen megnövelné a hasznosítható gumihulladék mennyiségét, így számos új munkahelyet teremtene. A technológia alkalmazásához szükséges nagy hozzáadott értékkel bíró berendezés gyártása is magyarországi vállalkozásoknak adna munkát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását