2024. május 18. - Erik, Alexandra

Ma indítják el az Endeavourt a NASA szakemberei

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei óvatosan derűlátóak az Endeavour hétfői indítását illetően, miután egy nappal korábban nem sokkal a tervezett start előtt kellett leállítani a visszaszámlálást a kedvezőtlenre fordult időjárási viszonyok miatt.
2010. február 8. hétfő 09:28 - HírExtra
Vasárnap az indítóállás fölé felhők ereszkedtek két órával a tervezett startidőpont előtt. A meteorológusok előrejelzése 60 százalékos esélyt ad arra, hogy hétfőn az indítást nem gátolják meg a légköri viszonyok. Egy nappal korábban ez az esélylehetőség 80 százalékos volt. Az Endeavour hat amerikai űrhajóssal - köztük egy nővel - a Föld körül hozzávetőleg 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS) indul.

Rakterében egyebek között egy 18 tonna tömegű, hét méter hosszú, 4,5 méter széles összekötőmodult szállít az űrbázisra, és ugyancsak eljuttatja oda az olasz gyártmányú Cupola nevű csillagászati megfigyelő berendezést is. Az indítás tervezett időpontja közép-európai idő szerint 10 óra 14 perc.

Az idén ez az első űrsikló-indítás. Ebben az évben még négy missziót terveznek, és ezzel lezárul az 1981-ben kezdődött űrrepülőgép-program.

Az amerikaiak eredetileg a nyolcvanas években négy űrsiklót állítottak szolgálatba: a Columbiát, az Atlantist, a Discoveryt és a Challengert. Miután a Challenger 1986-ban az indítás után nem sokkal felrobbant, és hét űrhajós veszett oda, építették meg pótlására a most indulni készülő Endeavourt, amely először 1992-ben emelkedett a magasba.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását