2024. március 29. - Auguszta

Megelőzhető a vakság

Egy évtized alatt felére csökkent Dániában az időskori látászavarral kezdődő, majd teljes megvakulással járó esetek száma. Egy tanulmány szerint ezt egy új gyógyító eljárással sikerült elérni.
2012. február 2. csütörtök 08:47 - HírExtra
Az éleslátás helye a szem ideghártyáján lévő sárgafolt (makula), amelynek teljes épsége szükséges a tökéletes képhez. Az életkor előrehaladtával mind több ember látása romlani kezd. Ennek oka az, hogy a korosodással járó látásromlást a szervezet javítani próbálja azzal, hogy erre a kényes területre újabb finom ereket növeszt, hogy itt a vérellátás javuljon, ám ezekből az erekből vérsavó is kiszivárog, ami miatt leválik az ideghártya az alapjáról. A makula ezután hegesedni kezd és ez végleges látáskárosodást okoz, vagy akár vaksághoz is vezet.

A fenti folyamatot egy jelzőmolekula, a VEGF indítja el. Ennek hatására növeszt a szervezet ereket a makulára. A kutatók olyan gyógyszert készítettek, mely a szemben lévő üvegtestbe isméltelten fecskendezve gátolja a VEGF káros hatását. Dániában ennek eredménye öt éve jelent meg, amikor ezt a kezelést országszerte használni kezdték.

A vizsgálat eredményeit az American Journal of Ophtalmology közölte. Az északi országban egymillió, ötven évesnél idősebb lakosból 2000-ben még 522 vakságot észleltek a makula degenerációja következtében, ez az arány 2010-re már csak 257 eset volt, ami 50 százalékos csökkenést jelent.
A szakfolyóirat ezzel egyidőben egy másik cikket is közölt, melyben izraeli szemészek hasonló eredményekről számoltak be. A VEGF káros hatását gátló készítmény Izraelben is ugyanolyan hatásos volt, mint a dánok esetében. A VEGF molekula keletkezését megakadályozó gyógyszer hatására a korosodó emberek továbbra is képesek voltak újságot olvasni.

Michael Larsen a Koppenhágai Egyetem szemészprofesszora szerint "óriási közegészségügyi jelentősége van annak, hogy sok ember látásának súlyos károsodását megakadályozhattuk. Sokan nemcsak tovább olvashatnak, hanem autóvezetői jogosítványuk meghosszabbítása is lehetővé vált".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását