2024. április 29. - Péter

Tartós munkanélküliség helyett

Az Európa Tanács január 30-i ülésén napirendre kerül a fiatalok munkavállalását segítő programcsomag, amely része az EU növekedési jelentésében is megjelenő foglalkoztatás programnak.
2012. január 27. péntek 13:08 - HírExtra
Az Európa Tanács január 30-i ülésén napirendre kerül a fiatalok munkavállalását segítő programcsomag, amely része az EU növekedési jelentésében is megjelenő foglalkoztatás programnak - jelentette be Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztosa a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) pénteki rendezvényén.

Ha a pénzügyi válságot nem sikerül hatékonyan kezelni, akkor a foglalkoztatáspolitika, illetve annak eszközei sem lehetnek eredményesek - jelezte az EU biztos.

"Manuel Barrosóval, a bizottság elnökével a fiatalok munkavállalását segítő programcsomagot hirdettünk meg decemberben, amelyben rögzítettük, hogy az európai szociális alap még le nem kötött forrásaiból hogyan lehet a fiatalok helyzetén javítani" - mondta. Hozzátette, hogy ebben a folyamatban most nem, vagy nemcsak a tagországokra bízzák a programok kidolgozását, hanem az "én munkatársaim proaktív módon avatkoznak be és tesznek javaslatokat a rendelkezésre álló források hatékony felhasználásra".

Magyarázatként elmondta, hogy miközben az unióban a munkanélküliség immár tartósan 10 százalék körüli szinten áll, aközben a fiatalkorúak munkanélküliségi mutatói folyamatosan romlanak. Példaként Spanyolországot hozta fel, ahol az általános munkanélküliség 15 százalék felett van, de a 25 év alattiaknál az arány 46 százalékos.

A munkavállalói jogok több európai országban is erodálódtak és gyengült a szociális párbeszéd - felelte több szakszervezeti vezető azon felvetésére, miszerint Magyarországon erőteljesen korlátozzák a munkavállalói jogokat. De elmondta azt is, hogy ennek ellenkezője is megfigyelhető, amire Bajorország a jó példa, ahol az ottani autógyárban a munkavállalókkal együtt hozzák az üzleti döntéseket és minden bizonnyal ez is hozzájárul a gazdasági eredményekhez.

A munkavállaló-centrikusság nemcsak ott, de Európa számos fejlett országában jellemző, amelynek gazdasági hozadéka látványos eredményeket hoz - tette hozzá.

A foglalkoztatás és a munka világával kapcsolatos törvények tagállami hatáskörbe tartoznak, így sem a kormány által elvárt béremelési, sem az új Munka törvénykönyvvel kapcsolatos aggályokra illetve felvetésekre nem tud a kérdezők számára megnyugtató választ adni, hiszen nem interveniálhat a magyar kormánynál - felelte azoknak a cégvezetőknek, illetve szakszervezeti vezetőknek, akik erről kérdezték Andor Lászlót.

De azt is jelezte, hogy az új Munka törvénykönyv szakszervezetek által kifogásolt pontjai miatt levelet írt a magyar kormánynak, amelyre nem érkezett konstruktív felelet.

Egy másik kérdésre válaszolva az Orbán-Barroso találkozót sikeresnek minősítette az EU-biztos, mert lezárt egy korábbi, vitával tűzdelt szakaszt. Ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a bizottság és Magyarország között még meglévő vitás kérdések lezárása nem várható azonnal, az egy hosszabb folyamat lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását