2024. június 16. - Jusztin

A Nabucco konzorcium nem akarja Iránt

A Nabucco konzorcium nem folytat tárgyalásokat Iránnal a konzorciumban való tulajdonosi részvételről - közölte hétfőn a Nabucco szóvivője, aki azt is elmondta, hogy vezetékprojekt nem függ az esetlegesen szállítandó iráni gázmennyiségtől, a projekt Azerbajdzsánra, Türkmenisztánra, illetve Irakra összpontosít.
2009. november 2. hétfő 17:58 - HírExtra
Irán nem hivatalos tárgyalásokat folytat néhány európai vállalattal a Nabucco gázvezeték projektben történő részvételéről - jelentette ki egy magas rangú iráni energetikai tisztségviselő szombaton a Mehr iráni hírügynökség szerint.

Irán a világ második legnagyobb földgáztartalékával rendelkezik, de exportját csak lassan képes bővíteni, kőképp azért, mert a Teherán ellen elrendelt amerikai szankciók miatt nem jut hozzá a szükséges technológiához.

Az iráni állami gázexportáló vállalat (NIGEC) ügyvezető igazgatója nyilatkozatában nem nevezett meg egyetlen olyan európai vállalatot sem, amellyel állítása szerint Teherán nem hivatalos tárgyalást kezdett a Nabuccóban való iráni részvételről. A tisztségviselő azonban megjegyezte: a vezeték építéséről eddig csak a fogyasztó és tranzit országok írtak alá megállapodást, nem véglegesítettek viszont egyetlen szerződést sem olyan országokkal - például Iránnal, Azerbajdzsánnal vagy Türkmenisztánnal -, amelyek meg tudnák tölteni a gázvezetéket. Szerinte a vezeték nem lesz működőképes, ha Irán nem vesz részt benne.

A több mint 3300 kilométeres Nabucco vezetéknek az a célja, hogy Oroszország megkerülésével, nem orosz földgázt juttasson Európába, csökkentve ezáltal a földrész függőségét az orosz energiaszállításoktól. A Nabucco Törökországból indulna, és Bulgárián, Románián, valamint Magyarországon áthaladva a Bécs melletti baumgarteni gázelosztóba juttatná a tervek szerint nagyrészt közép-ázsiai földgázt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását