2024. március 29. - Auguszta

Orbán kétszínű játékot játszik az LMP szerint

Orbán Viktor kétszínű játékot játszik a nemzetközi terepen és valótlant állít, „magyarán szólva hazudik” az Európai Parlament előtt – mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján Jávor Benedek.
2012. január 18. szerda 18:19 - HírExtra
Az LMP frakcióvezető-helyettese az EP Magyarországról szóló vitájának idején tartott eseményen, az addig elhangzottakra reagálva hozzátette, hogy a kormányfő „ezt a hazárdjátékot (…) a magyar emberek sorsával játssza”.

Véleménye szerint az Európai Parlamentben megfogalmazott komoly kritika nem Magyarország, hanem a kormány és a miniszterelnök ellen szól. Hozzátette, hogy a kritikák megfogalmazása során már a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt sem védi a magyar kabinetet, mert ők is arra hívják fel a figyelmet, hogy az európai demokratikus értékek mindenki számára egyformán fontosak és remélik, hogy Orbán Viktor is ezek alapján „kívánja a jövőben játszani a játékot”.

Egyúttal visszautalt arra is, hogy kedden három jogszabály miatt is kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben. Véleménye szerint ez egy súlyos jel, ami mutatja, hogy Európa mit gondol „a hazai jogalkotás elmúlt hónapjainak terméseiről”.

Megjegyezte, hogy a felszólalók ugyanakkor azt is megfogalmazták, hogy nem csak néhány jogszabály jelenti a problémát, hanem az azok mögött meghúzódó politikai szándék. „Felhívták a figyelmet arra, (…) hogy a magyar kormány nem hisz a demokráciának abban a természetes folyamatában, hogy a kormányok jönnek és a kormányok mennek, (…) hanem a kormányváltásokon átívelően próbálják bebetonozni saját politikai szándékaikat”” – jelentette ki.

Kétszínűnek nevezte, hogy miközben Orbán Viktor kedden José Manuel Barosso levelére válaszolva nyitottnak mutatkozott a kritikák megtárgyalására, addig szerdán az Európai Parlamentben „tovább folytatja azt a keménykedést”, amelyik miatt az ország még ott sem tudja érvényesíteni az érdekeit, ahol arra valóban szükség lenne. „Magyarországot nem tekintik vitapartnernek, Magyarországot nem tekintik a demokratikus normák szerint játszó nemzetközi szereplőnek”- összegzett.

Véleménye szerint a kialakult helyzet viszont nem a kormánynak rossz, hanem a magyar állampolgároknak, akik a zsebükön fogják érezni a kabinet iránt megjelenő bizalomvesztés hatásait.

A frakcióvezető-helyettes egyúttal valótlannak nevezte a miniszterelnök kijelentéseit, amelyek szerint a kritikák csak néhány törvényre vonatkoznak. Hangsúlyozta, hogy a kormányfő állításaival szemben az Európa Tanács Velencei Bizottsága az alaptörvénnyel szemben is megfogalmazta a kritikáit.

Három, illetve ötperces felszólalásokban nem lehet tételesen végigmenni a törvényeken – felelte arra a felvetésre, amely szerint az EP-ben elhangzó kritikák konkrétumok helyett általános politikai kifogásokat fogalmaznak meg. Hozzátette, hogy ezek a kritikák egyébként már írásban megérkeztek a magyar kormányhoz.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását