2024. április 29. - Péter

A cégek vesznek autót a magánemberek egyre kevésbé

Az idén az új autó vásárlási piac a flottaüzemeltetők javára rendeződik át a szakemberek előrejelzése szerint - közölte a flotta- és gépjárműkezelő LeasePlan hétfőn az MTI-vel.
2012. január 16. hétfő 14:22 - HírExtra
Az elemzés szerint az év végén elfogadott adótörvény módosítások és a lakosság vásárlóerejének csökkenése várhatóan tovább növeli a céges újautó forgalomba helyezések dominanciáját a magánvásárlásokkal szemben.

Az idei évtől visszaigényelhetővé vált a lízing és bérlet áfája. Így a készpénzért vagy hitelre történő vásárlás az idei évtől lényegesen drágább megoldás lehet, mint a nyílt végű pénzügyi lízing vagy tartós bérleti konstrukció, azon személygépjárművek esetén, amelyeket igazolhatóan céges használatra terveznek igénybe venni.

Roelof Hansman, a LeasePlan vezérigazgatójának véleménye szerint az áfa levonási tilalom megszűnése jelentősen növelheti az idén a vállalatok autóbeszerzési kedvét.

"Tovább nő a bérleti konstrukció pénzügyi előnye a saját tulajdonú vagy hitelből finanszírozott gépjárműflottákéval szemben, hiszen az év elején megnyitott csatorna lehetővé teszi, hogy a vállalkozások áfamentesen szerezzenek be gépjárművet. A flottakezelő cégek továbbra is visszaigényelhetik a személygépjárművek beszerzési árának áfáját, tehát a bérleti díj kalkuláció alapja ezután is az autó nettó ára lesz. 2012. január 1-től pedig megszűnt a bérleti díj forgalmi adójának levonási tilalma, így a korábbiakhoz képest akár 27 százalékkal olcsóbbá válhat a cégautók bérlete" - idézik a vezérigazgatót a közleményben.

Tavaly a cégautó vásárlások csaknem 73 százalékos aránnyal vették ki részüket az 56,5 ezer darabos személy- és kishaszongépjármű értékesítésből, ami 2 százalékpontos emelkedés 2010-hez képest.

A LeasePlan adatai szerint a 2011-ben forgalomba helyezett flottaautók 80 százaléka dízel üzemű volt, ami mintegy 10 százalékpontos emelkedés 2010-hez képest. A jövedéki adó november elsejei emelése tavaly még nem éreztette hatását a beszerzések területén. A gázolaj áremelkedése miatt azonban 2012-ben a dízel autók dominanciájának visszaesését várják a szakemberek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását