2024. április 27. - Zita
Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.
2012. január 14. szombat 09:23 - HírExtra
A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól - a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól - és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország "AAA" osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon.
Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter is már nyilvánosságra hozta.

A Standard & Poor's egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet - 14 másik euróövezeti országéval együtt - december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá.

Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi "A" sávból a már csak gyenge befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a cég.

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta - Olaszország mellett - Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait.

Portugáliát a cég az eddigi "BBB mínusz"-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál.

A Standard & Poor's december 21-én az addigi "BBB mínusz"-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő "BB plusz"-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit.

A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira - Szlovákia kivételével - további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe.

Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög "CC" besorolás - a világ legrosszabb szuverén osztályzata - egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás "viszonylag magas kockázatát jelzi".

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív.

A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások "legalább egy a háromhoz esélyt" jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak.

Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre - Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra - tart érvényben "AAA" besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen "AAA" besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia "AAA" besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, "AAA" osztályzatú garanciavállalója.

Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben - vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal - lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség.

A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Sarkozy székébe kerülhet?

Franciaország "AAA" államadós-besorolását éppen száz nappal az elnökválasztás előtt vonta meg a Standard & Poor's: a bejelentés akadályt jelenthet Nicolas Sarkozy államfőnek az újraválasztáshoz.

"Nem jó hír, de nem is katasztrófa" - így kommentálta a leminősítés tényét Francois Baroin francia pénzügyminiszter, aki már a hivatalos bejelentés előtt elsőként erősítette meg a sajtóértesüléseket.

Ezt követően a köztársasági elnök válságtanácskozásra hívta össze a francia kormány legfontosabb tagjait. A megbeszélést követően - amelyen Francois Fillon kormányfő mellett a pénzügyminiszter és Valérie Pécresse költségvetési minisztert volt jelen - Baroin azt közölte a France2 közszolgálati televízió híradójában, hogy "nem a hitelminősítők diktálják Franciaország politikáját".

A pénzügyminiszter kizárta, hogy a kormány egy harmadik megszorítási csomagot készítsen elő a 2011 augusztusban, majd novemberében bejelentett megtakarításokat követően. Véleménye szerint a Standard & Poor's döntése az eurózónán belüli "kormányzási problémával" magyarázható.

Nicolas Sarkozy korábban ötéves mandátuma "céljaként és kötelességeként" jelölte meg, hogy megőrizze Franciaország számára a lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatot.
A Standard & Poor's döntése december óta várható volt, amióta negatív kihatású - vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló - felülvizsgálat alá vette az eurózóna 15 tagállamát.

A világ legnagyobb hitelminősítő intézete eredetileg azt jelezte, hogy két fokozattal minősítheti le, de végül csak egy fokozattal "AA plusz"-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását. Eközben viszont megerősítette Németország "AAA" osztályzatát, amellyel jelezte az eurózóna két legerősebb gazdasága közötti különbséget.

"Franciaország jelenleg biztos érték, törleszteni tudja államadósságát és az államháztartási hiányról szóló hírek is jobbak a vártnál" - közölte este a költségvetési miniszter. Valérie Pécresse hozzátette: "Nem fog változni gazdasági stratégiánk, amely az adósságcsökkentés, a versenyképesség és a növekedési potenciál". Véleménye szerint elengedhetetlen hogy a francia és a német gazdaságpolitika továbbra is összehangoltan működjön.

"Franciaország jó úton van" - így reagált a hírre Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter. "Együtt kell megtartanunk a szabályokat, megerősíteni a versenyképességet, mindezt együtt tesszük közösen" - tette hozzá.

Franciaország egyelőre megőrizte "AAA" államadós-besorolását a másik két nagy hitelminősítő intézetnél, a Moody's-nál és a Fitchnél.

Martine Aubry, az ellenzéki Szocialista Párt főtitkára szerint az "AAA"-besorolás elvesztése a 2007 óta folytatott politika szankcionálása. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint Sarkozy úgy vonul be a történelembe, mint "Franciaország leminősítésének az elnöke".

Gazdasági elemzők szerint a pénzpiacok egyébként már beárazták a leminősítést, erre utal a francia és a német államkötvények hozama közti különbség. Politikailag azonban az "AAA" elvesztése jelentős hatással lehet Sarkozy imázsára, aki a válság kezdete óta "a franciák védelmezőjének" szerepében tűnt fel.

François Miquet-Marty, a Viavoice közvélemény-kutatóintézet elemzője szerint az AAA-besorolás különösebben nem nyugtalanítja a franciákat, egy évvel ezelőtt még a létezéséről sem tudott a közvélemény jelentős része. A leminősítés ténye azonban jelentősen hozzájárulhat a Franciaország jövője miatt kialakult pesszimista hangulathoz, s kihathat Sarkozy hitelességének kérdésére - vélte az elemző.

Ugyanakkor szerinte egyáltalán nem biztos, hogy ez automatikusan a baloldalnak, illetve François Hollande-nak, a szocialista jelöltnek fog kedvezni. Hasonlóan vélekedik Dominique Reynié politológus, aki szerint a Standard & Poor's döntése a "populista" jelölteknek, a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchonnak és a szélsőjobboldali Marine Le Pennek hozhat új szavazatokat az áprilisban és májusban esedékes elnökválasztáson.

Az osztrákok minket és az olaszokat okolják

Elsősorban az olasz és a magyar gazdasággal való szoros osztrák gazdasági kapcsolatok és az ebben a két országban fennálló gazdasági problémák miatt rontotta le Ausztria adósbesorolását a Standard & Poor's hitelminősítő - mondta az osztrák pénzügyminiszter a leminősítés pénteki bejelentése után az APA osztrák hírügynökségnek

A Standard & Poor's pénteken kilenc euróövezeti ország között Ausztria besorolását is lerontotta. Az osztrák adósminősítés egy fokozattal, a legmagasabb szintű "AAA"-ról "AA plusz"-ra módosult.
Maria Fekter pénzügyminiszter kitért arra is, hogy ha Olaszországban és Magyarországon nagyobb nehézségek állnának elő, az Ausztriára is hatással lenne, különösen akkor, ha az osztrák bankok erőteljes támogatásra szorulnának.

Ha az egyik legnagyobb osztrák bank, a Bank Austria anyavállalatánál, a milánói központú UniCreditnél "gondok állnának elő", az közvetve milliárdos nagyságrendű terheket róna az osztrák államháztartásra - mondta a miniszter.

Ha Ausztria államadóssága a hazai össztermék (GDP) 80 százaléka fölé emelkedne, akkor az S&P tovább ronthatja Ausztria minősítését - mondta Fekter. A besorolás további rontásának az esélyét a hitelminősítő 1:3 arányúra becsülte.

A miniszter úgy értékelte, Ausztriának az eddiginél is jobban kell törekednie a már kilátásba helyezett konszolidációs intézkedések megvalósítására. Úgy vélekedett, hogy az osztrák gazdaság alapjai jók, ezért a piacok várhatóan nem fognak "túl drámaian" reagálni.

Ewald Nowotny, az Osztrák Nemzeti Bank kormányzója úgy vélekedett, a kilenc ország egyidejű leminősítése "látványos demonstráció az euróövezettel szemben". Az S&P arra akar utalni, hogy túl lassan halad a pénzügyi stabilizáció a valutaunióban. Ezt az ítéletet komolyan kell venni, ugyanakkor az S&P nem vette kellőképpen figyelembe a legutóbbi pénzpolitikai intézkedéseket és gazdaságpolitikai eredményeket, amelyeknek az eredményei az év eleje óta a pénzügyi piacokon is megfigyelhetőek voltak - mondta a jegybankelnök.

"Az S&P különvéleményének hatását nem szabad túlbecsülni, de nem szabad a jelentőségét alábecsülni sem" - mondta arra utalva, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Fitch és a Moody's továbbra is "AAA" besorolást tart érvényben Ausztriára.

Érthetetlennek nevezte az osztrák besorolás lerontását Werner Faymann osztrák kancellár és Michael Spindelegger alkancellár. Kiemelték, hogy az osztrák kormány jelenleg a 2012-16-os időszakra szóló pótlólagos takarékossági intézkedésekről tárgyal. Az egyeztetések eredménye február végéig várható a kormány szerint. Emlékeztettek arra is, hogy a parlament már törvénybe iktatott egy úgynevezett költségvetési "adósságféket" és a kormány el akarja érni, hogy még magasabb szinten, alkotmányos törvényben rögzítsék ezt az előírást.

A Standard & Poor's kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. A hitelminősítő Ausztria mellett megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást Franciaországtól is. Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott. Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi "A" sávból a már csak gyenge befektetői "BBB plusz"-ra rontotta a cég. Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre - Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra - tart érvényben "AAA" besorolást.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását