2024. május 2. - Zsigmond

A Mikulás bácsi hozta? Lassult az infláció

Decemberben 4,1 százalékra csökkent a fogyasztói árak növekedési üteme az egy évvel korábbihoz képest a novemberi 4,3 százalékról.
2012. január 13. péntek 10:36 - HírExtra
Kevésbé növekedtek

Az átlagosnál kevésbé nőtt a szolgáltatások ára, kevesebbet kellett fizetni a tartós fogyasztási cikkekért, az élelmiszerek és az üzemanyagok áremelkedése viszont meghaladta az átlagot. Összességében, 2011-ben a fogyasztói árak 3,9 százalékkal emelkedtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Decemberben 0,2 százalékkal nőttek az árak az egy hónappal korábbihoz képest.
Az elemzők decemberre 4,2-4,4 százalékos inflációt vártak éves összehasonlításban.
A havi élelmiszerárak - köszönhetően egyes akcióknak - 0,1 százalékos csekély emelkedésével és az üzemanyagárak 0,4 százalékos csökkenésével magyarázható a vártnál kisebb 12 havi infláció - mondta Minary Borbála, a KSH főosztályvezetője.

Hozzátette, hogy azóta az üzemanyagárak jelentősen emelkedtek, ami majd a januári inflációban jelentkezik.

Részleteiben

A szezonálisan kiigazított havi maginfláció decemberre 0,4 százalékra gyorsult a novemberi 0,3 százalékról, a 12 havi maginfláció 3,3 százalékra nőtt a novemberi 3,1 százalékról. Az éves átlagos alapdrágulás 2,8 százalék volt.

A nyugdíjas fogyasztói kosárra számított tavalyi éves átlagos áremelkedés 4,4 százalék, decemberben a 12 havi index 4,3 százalék volt.

Tavaly novemberben a fogyasztói árak 4,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, a havi áremelkedés üteme 0,7 százalék volt.

2010 decemberében az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4 százalék volt, éves összehasonlításban az árak 4,7 százalékkal növekedtek. 2010-ben átlagosan 4,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint 2009-ben.

A KSH közlése szerint tavaly decemberben egy hónap alatt a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek, ezen belül az élelmiszerek 0,1 százalékkal. Miközben a tojás 7,9, a sertéshús 4,2, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 1,4 százalékkal drágultak, addig egyes akciók nyomán az étolaj ára 3,5 százalékkal, a liszté 3,9 százalékkal csökkent.
A szolgáltatások és a tartós fogyasztási cikkek ára egy hónap alatt átlagos mértékben nőtt, a háztartási energiáé 0,1 százalékkal.

Éves összevetésben decemberben az élelmiszerárak 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 41,9 százalékkal nőtt a cukor ára, a margariné 25,7 százalékkal, a sertészsiradéknál 20,5, a kávénál 14,4, a sertéshúsnál 10,3 százalékos áremelkedést mért a KSH. Ugyanakkor az idényáras élelmiszerek ára 12 százalékkal csökkent.

A decemberi éves 4,1 százalékos ütemnél gyorsabban, 15,9 százalékkal nőtt a járműüzemanyagok és 5,9 százalékkal a háztartási energia ára. Ez utóbbin belül a palackos gázért 10,7, a távfűtésért, 9,1, a vezetékes gázért 5,6 százalékkal többet kellett fizetni. A szolgáltatásoknál 2,7 százalékos áremelkedést mért a KSH, de ezen belül a csatornadíj 10,0, a szemétszállítás 6,4, a vízdíj 4,3 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkek ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt, míg a tartós fogyasztási cikkek ára 1,2 százalékkal csökkent.

A tavalyi, 3,9 százalékos átlagos infláció mellett az élelmiszerek 6,6 százalékkal, a háztartási energia 5,7 százalékkal drágult. A ruházkodási cikkeknél 2,9 százalékos a szolgáltatásoknál 2,2 százalékos áremelkedést mért a KSH, a tartós fogyasztási cikkek ára átlagosan 1,4 százalékkal csökkent.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását